Danas se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu

FOTO: Svijet u slikama

Danas se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Već desetu godinu zaredom članovi udruženja “Svijet u slikama” iz Zenice obilježavaju ovaj bitan datum.

Različitim aktivnostima kao što su društvene igre za djecu, kviz znanja o samim poremećajima iz autističnog spektra i kutak senzornih podražaja i osjetljivosti, pokušali su građanima Zenice podići samu svjest u svojoj kampanji “Osjeti kako se ja osjećam”.

Cilj ovogodišnjeg okupljanja bio je dodatno informisati i osvijestiti prvenstveno djecu i omladinu kako da prihvate svoje vršnjake koji jesu u autističnom spektru, kako da im pomognu i uključe ih u svoju socijalnu sredinu. U svemu tome su im pomogli učenici OŠ “Musa Ćazim Ćatić”.

Prevalencija autizma u posljednje dvije godine povećala se za 178%, što je alarmantan podatak i upućuje na potrebu za većom podrškom i pomoći djeci iz autističnog spektra.

Budući da sama svijest društva još nije na zadovoljavajućem nivou, ovaj vrijedni tim već deset godina svakodnevno radi na ukazivanju pomoći ovoj divnoj djeci i njihovim roditeljima.