U BiH stiže blatna kiša

FOTO: Faktor.ba

U Bosnu i Hercegovinu ove sedmice stiže novi val saharske prašine, poznate i pod nazivom blatna kiša, koja će se ovog puta izručiti usljed padavina koje meteorolozi najavljuju od srijede.

Saharski pijesak će se izručiti najviše usljed padavina. Dolazi nam kiša s juga, a uz kišu stižu i velike količine prašine“, izjavio je klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Bakir Krajinović.

Dodao je da prognoze koju meteorolozi pripremaju za cijelu jugoistočnu Evropu ukazuju na to da se prašina premješta preko Italije, ka BiH, odnosno istočnoj Evropi.

U srijedu očekujemo najveće koncentracije saharske prašine u atmosferi, a to znači da će nam auta biti prljava. Ovaj put prašina neće letjeti u atmosferi kao što je bio slučaj u prošla dva vala, nego će se izručiti uz kišu“, rekao je Krajinović.

Istakao je da uz kišu dolazi i olakšanje, s obzirom na prekoračene vrijednosti PM10 čestica u zraku zbog prašine koja je usljed dugotrajne suše generisana iznad BiH.

“Ovaj put uz kišu koja dolazi od srijede dolazi i olakšanje jer će padavine očistiti atmosferu od prašine, polena i drugih štetnih čestica”, rekao je Krajinović i dodao da će od petka zrak znatno biti čistiji.

Svake godine iz sjeverne Afrike izbije više od 180 miliona tona prašine, koju su snažni sezonski vjetrovi izbacili iz pustinje Sahare.

Faktor.ba