Zenička „Ravna ploča“ večeras u Kaknju

FOTO: BNP Zenica

Predstava „Ravna ploča“ prema tekstu Dragana Komadine, u režiji Lajle Kaikčije i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica večeras u 19:30 sati gostuje u Kulturno-sportskom centru Kakanj. Od svoje premijerne izvedbe u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, predstava je osvojila čak devet festivalskih nagrada.

Autor teksta Dragan Komadina je izjavio da „dramski tekst prati posljednji dan u životu majke koja živi sama sa slijepim sinom u zabitom hercegovačkom selu, na obroncima Vran planine. Pogođena raznim životnim nedaćama, ona je izabrala samoću i izoliranost, podižući sina u jednom paralelnom svijetu gdje mu je njezina riječ jedini zakon i put. Kako sada ostaviti dijete koje mu je bila jedina učiteljica i odgajateljica? Kako ga ohrabriti na nastavak života u okruženju koje mu je potpuno nepoznato? Uvjerena da ispravlja odvratnu nepravdu, sina je pretvorila u taoca vlastite prošlosti i uskratila mu normalan razvoj.“

U predstavi igraju: Gordana Boban, Nusmir Muharemović, Robert Krajinović, Predrag Jokanović, Muhamed Bahonjić i Zlatan Školjić. Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, a muziku Igor Kasapović. Za jezičku adaptaciju predstave je bila zadužena Naila Valjevac.