Predstave zeničkog BNP-a ove sedmice u Živinicama i Zenici

FOTO: bnp.ba

Dvije predstave Bosanskog narodnog pozorišta Zenica će biti izvedene u Živinicama i u Zenici.

Sutra, 21. oktobra u 19:30 sati u Bosanskom kulturnom centru Živinice u okviru Teatarskog festivala „Živi fest“ u Živinice bit će izvedena predstava „Sakati Billy sa Inišmana“, u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Predstava je nastala prema tekstu Martina McDonagha, a režirao je Predrag Štrbac. Prema riječima reditelja Predraga Štrbca, „'Sakati Billy sa Inišmana’ vesela je crna komedija o bijegu: od sredine kojom se čovjek ne zadovoljava, od strahova, od spoznaje prolaznosti i promašenosti sopstvenih života, od siromaštva, nedostatka ljubavi, čamotinje svakodnevice, bolesti i smrti… Ali ne, ne brinite – Sakati Billy je sve samo ne turobna priča. To je priča o ljubavi i požrtvovanosti, o jednoj mački i jednoj guski, tucetu jaja i jednom kamenu. O najslađim bombonama na svijetu. O ajkulama. O jednom filmu i djevojci sa zelenim zubima…“ U predstavi igraju:  Nusmir Muharemović, Anđela Ilić, Sabina Kulenović, Faketa Salihbegović Avdagić, Zlatan Školjić, Siniša Vidović, Mugdim Avdagić, Adis Mehanović, Tamara Miličević-Stilić.

U subotu, 23. oktobra u 19:30 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bit će izvedena predstava „38. PROBA“, u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Ova predstava je premijerno izvedena pod naslovom “28. proba”, u režiji Lajle Kaikčije i u dramaturgiji Emine Omerović. Kako je predstava po svemu drugačiji i eksperimentalni projekat nastao u vrijeme pandemije, koji se svakom izvedbom nadograđuje i mijenja, tako je naziv svake izvedbe, zapravo, naziv nove “probe”. Za izvedbu u subotu, predstava koristi naslov “38. proba”. U predstavi igraju: Anđela Ilić, Enes Salković, Lana Delić, Nusmir Muharemović, Selma Mehanović i Zlatan Školjić. Predstava je nastala kao kolektivni autorski projekat.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se odvijaju u skladu sa važećim higijensko-epidemiološkim mjerama.

Služba za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

FOTO: bnp.ba