Dom zdravlja Zenica: Završeni sistematski pregledi za upis u osnovne škole

Jasminka Durmišević Serdarević

U školskom dispanzeru Doma zdravlja Zenica završeni su sistematski pregledi za upis u osnovne škole.

Neku hroničnu bolest rijetko otkrivamo jer su takve već otkrivene i pod nadzorom. Uglavnom, tokom sistematskog pregleda posljednjih godina otkrivamo razvojne probleme mišićnog i koštanog sistema u smislu ravnih stopala, krive kičme ali i problema sa govorom. Tu se situacija blago pogoršala s tim što moram reći da to nisu veliki problemi ali ih je bitno detektovati i otkloniti prije polaska u školu“, kazala je primarijus doktorica Jasminka Durmišević Serdarević, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja Zenica.

Doktorica je potvrdila kako su djeca koja dolaze na sistematske preglede uglavnom nepotpuno ili nikako vakcinisana te pozvala roditelje da ih na vrijeme vakcinišu kako bi spriječili bolesti koje su već odavno nestale.

Mi pokušavamo da dostignemo kalendar vakcinacije koliko možemo ali imamo problem jer roditelji odbijaju vakcinaciju. Djeca su fizički aktivna i mogu se povrijediti a samo su potpuno zaštićena ukoliko se redovno vakcinišu. Bez obzira na naše napore koji su medicinski opravdani ali i ljudski i kao roditelj ih pokušavam ubijediti da je to korisno i da je bitno na vrijeme preventivno djelovati”, dodala je na kraju primarijus doktorica Jasminka Durmišević Serdarević, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja Zenica.

(B. D.)