Betonirano korito Starinske rijeke u Topčić Polju

Betoniranjem korita danas su nastavljeni radovi na regulaciji Starinske rijeke u naselju Topčić Polje. Realizacija projekta planirana je u više faza, a proteklih dana izgrađeno je pravougano betonsko korito u dužini od 80 metara i to na dionici od mosta u naselju Topčić Polje do željezničke pruge.

Ovaj dio naselja pretrpio je veliku materijalnu štetu tokom poplava i klizišta 2014. godine. Nakon objavljenog javnog poziva radovi vrijedni 116.766,00 KM sa PDV-om povjereni su privrednom društvu „Špic-Beton“ d.o.o. Zenica. Kompletan projekat finansira se iz Budžeta grada Zenica za 2021. godinu.

„Mjesna zajednica Topčić Polje jedna je od najvećih na području Zenice i nažalost osim što je doživjela velika razaranja u prirodnoj nesreći u proljeće 2014. godine, njena infrastruktura bila je jako zapuštena od strane ranijih vlasti. Za kratko vrijeme obnovili smo društveni dom, rekonstruisali sportski poligon, asfaltirali značajnu dužinu puteva i regulisali korita. Betoniranjem korita nadam se da Starinska rijeka nikada više neće biti prijetnja po stanovništvo Topčić Polja i njihovu imovinu, pa naravno ni cestovnu i željezničku infrastrukturu“, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Nadzor nad izvođenjem radova vrši Javno preduzeće za prostorno planiranje i uređenje grada „Zenica“ d.o.o. Zenica