Nakon hitne sjednice GV predstavnici sportskih kolektiva na razgovoru sa gradonačelnikom Kasumovićem

GOTO: Zenicainfo.ba

Stanje sporta u gradu Zenica, bila je jedina tačka današnje prve hitne sjednice Gradskog vijeća u ovom sazivu, u čijem radu su kao gosti učestvovali i pojedini zenički sportski klubovi i Sportski savez Grada Zenice.

Održavanje ove sjednice tražili su klubovi vijećnika SDA i A SDA u ovom Vijeću, shodno ovih dana predloženim amandmanima Sportskog saveza, kako bi se sublimirali zajednički stavovi o potrebnim sredstvima za ovu oblast, a prije razmatranja Prijedloga ovogodišnjeg budžeta Grada Zenice, predviđenog za sjednicu Gradskog vijeća, zakazanu u ponedjeljak.

Nakon rasprave duge pet i po sati, vijećnici su izglasali zaključak, koji je predložio Ekrem Tuka, vijećnik Nezavisnog bloka, da predstavnici sportskih klubova sjednu danas, po okončanju sjednice Gradskog vijeća, zajedno sa gradonačelnikom Zenice i pokušaju realno sagledati mogućnosti i dogovoriti potrebne kompromise za finansiranje sporta u 2021. godini.

Zaključci, koje je predložio Klub vijećnika SDA nisu dobili potrebnu većinu, a riječ je o tri zaključka, koje je amandmanom predlažio i Sportski savez Grada Zenica.

Prvim se tražilo da ovogodišnji budžet za sport bude minimalno na visini prošlogodišnjeg iznosa za ove namjene, drugi je podrazumijevao da Reprogram duga NK Čelik, kao Sporazum s njim, bude posebna budžetska stavka, odnosno izvan transfera za sport, dok se trećim prijedlogom zaključka tražilo da se trenažni procesi i odigravanje utakmica obezbijede za sportske kolektive, kao i lani.

“Visina trensfera za sport po Prijedlogu budžeta Grada Zenice za 2021. godinu je 850.000 KM, Reprogram NK Čelik nije upitan, a ono što nije nadležnost Grada mi nećemo finansirati”, naglasio je danas, između ostalog, Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, pozivajući vijećnike i njihove klubove da djeluju amndmanski na Prijedlog budžeta Grada Zenice za ovu godinu.

Sumea Mujkanović, iz resorne gradske Službe pojasnila je da će, kada se usvoji ovogodišnji budžet i oformi komisija za raspodjelu sredstava za sport, biti riješeno i pitanje daljeg sufinansiranja trenažnih procesa i odigravanja sportskih utakmica. (V. J.)