Muzej grada Zenice podrumski prostor opredijelio za organizaciju radionica

FOTO: Zenicainfo.ba

Nakon manje-više uspješnih epizoda sa ugostiteljstvom i izložbenim prostorom, Muzej grada Zenice odlučio je da svoj klupski podrumski prostor opredijeli za organizaciju radionica.

S razlogom, jer one su vrlo važan segment rada ove ustanove. Muzej grada Zenice nije profitabilna ustanova, napominje Lejla Agić, muzejska pedagoginja. Ono što im je najvažnije jeste edukativni rad sa djecom i omladinom pa i starijim kroz različite radionice i stvaranje nove muzejske publike. Podrumski prostor Muzeja upravo je idealan za njihovu organizaciju, ali u vrijeme epidemijskih restrikcija još uvijek ne može profunkcionisati u punom kapacitetu.

“To ne znači da mi u perspektivi ne možemo da razmišljamo i radimo na tome da ‘sutra nekada’ organizujemo svaki mjesec jednu-dvije namjenske radionice i da će djeca i u toku radnog vremena Muzeja samoinicijativno doći i zabaviti se“, kaže Lejla Agić.

Muzej grada za svaku će radionicu obezbijediti tehničke preduslove i svaku vrstu materijala potrebnog za organizaciju konkretne radionice.

„Najčešće su to flomasteri, voštane i drvene boje kao mediji pogodni za rad sa mlađim i starijim osnovnoškolskim uzratstom. Za one malo starije bit će dostupni drugi mediji poput PVC mase, zubarskog gipsa i sličnih materijala, sve, naravno, besplatno za učesnike radionica“, pručuje muzejska pedagoginja.

U Muzeju izražavaju nadu da će ovaj radionički prostor biti u punom kapacitetu u narednih mjesec do mjesec i po dana. Nakon toga, poručuju, otvoren je poziv djeci i njihovim starateljima i mladima da slobodno posjećuju svaku od kreativnih radionica koje će u ovom prostoru biti organizovane. (D. T.)