“Medica” Zenica sa Inicijativom „Zahtijevamo“ povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust organizuje webinar

FOTO: Zenicainfo.ba

„Medica“ Zenica zajedno sa Inicijativom „Zahtijevamo“ povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, organizovala je danas press konferenciju i najavila večerašnji webinar, koji će biti posvećen holokaustu i ratnim zločinima, te posljedicama posljednjeg rata u BiH.

“Nakon stradanja miliona Jevreja, Roma i naroda drugih nacionalnosti u Drugom svjetskom ratu, svijet je rekao: „Nikada se neće ponoviti, moraju se lekcije naučiti“ , a ipak svaki dan čujemo izvještaje o ratovima, stradanjima, ubijanjima i mučenju”, kaže Sabiha Husić, direktorica zeničke Medice.

 

“Mi žene poručujemo da se mora poštovati mir i svaka žrtva, a mi ćemo dati svoj doprinos u tome da oni koji su preživjeli golgote i zločine postanu vidljiviji u našem društvu, da mogu ostvariti pravdu, ali ćemo i istinski nastojati da se zločini više nikada ne ponove”, ističe direktorica „Medice“ Zenica.

Kao gošća webinara, koji će biti održan na Facebooku od 18 sati, najavljena je osnivačica „Medice“ Monika Hauser iz Njemačke.

Tokom današnje press konferencije predstavljen je i program rada Inicijative „Zahtijevamo“.

“Iva Inicijativa je osnovana krajem prošle godine u cilju snažnijeg i odlučnijeg djelovanja žena, ali i poduzimanja konkretnjih akcija u suočavanju s prošlošću i zalaganju za ravnopravniji položaj žena, kako bi donijeli promjenu u kulturi sjećanja, a naše aktivnosti bit će organizovane povodom obilježavanja određenih značajnih datuma iz oblasti ljudskih prava, sa akcentom na ženska prava”, navodi Dževdana Brajić, članica Inicijative “Zahtijevamo“. (V. J.)