ZENICA: Sjećanje na žrtve Holokausta

FOTO: Zenicainfo.ba

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježila je Jevrejska općina u Zenici i Odbor za međureligijsku saradnju okupljanjem na starom Jevrejskom groblju, sjećajući se tako svih nevino stradalih, a posebno naših sugrađana.

Današnji 27. januar, obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta jer je tada, 1945. godine oslobođen koncentracioni logor Aušvic-Birkenau. U njega je deportovano više od milion i 300 hiljada ljudi iz cijele Evrope, među kojima je bilo najviše Jevreja, a milion i 100 hiljada ih je ubijeno.

Portparolka Jevrejske općine u Zenici, Daniela Ozmo-Čulić je podsjetila, da je tokom Drugog svjetskog rata i Holokausta u BiH ubijeno 80 posto Jevreja od 14.500 koliko ih je živjelo u BiH pred Drugi svjetski rat.

“Strahote Holokausta dočekalo je i 225 zeničkih Jevreja od kojih je preživjelo njih 55. Ovaj dan je prilika da kažemo nikada i nikome više da se dogode ovakve strahote kao što su se dogodile jevrejskom narodu”, kazala je Ozmo-Čulić.

Molitvu za nevino postradale, na starom Jevrejskom groblju u Zenici izmolio je hazan Sinagoge u Sarajevu, Igor Kožemjakin.

U izjavi nakon molitve Kožemjatkin je ukazao da je okupljanje na Starom Jevrejskom groblju u Zenici bila prilika da se oda pijetet žrtvama holokausta, naglasivši da je edukacija o Holokaustu važna za budućnost BiH. (Š. B.)