Mještani Janjića, Gorice, Putovića i Drivuše protiv izgradnje mHE Janjići

FOTO: Zenicainfo.ba

Vlada Federacije BiH u utorak će usvajati Budžet za 2021. godinu, prema kojem je Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH planirano da se odobri 110 miliona KM, od čega 60 miliona međunarodnih kreditnih sredstava, za izgradnju Hidrocentrale Janjići na rijeci Bosni. U ponedjeljak će na sjednici Gradskog vijeća Zenice biti razmatrana Odluka o proglašenju javnog interesa za dodjelu koncesije za izgradnju HE Janjići, snage 13,3 MW.

Danas je u Janjićima tim povodom održan zbor građana mjesnih zajednica Janjići, Gorica, Putovići i Drivuša, na kojem su ovdašnji Zeničani, uz podršku nevladinih aktivista, ali i jednog broja novih zeničkih vijećnika, izrazili svoje neslaganje s namjerom da se na lokaciji jednog od najljepših prirodnih lokaliteta na rijeci Bosni na području Zenice, na janjićkim slapovima, izgradi objekat hidrocentrale.

“Definitivno nema hidrocentrale! Građani su tako odlučili. Sutra će predsjednici mjesnih zajednica Janjići, Gorica, Putovići i Drivuša od Gradskog vijeća zatražiti da ovu odluku ne usvoji, a zatim ćemo raditi na prikupljanju potpisa građana Zenice, za sprječavanje izgradnje hidrocentrale u Janjićima”, kazao nam je Miralem Kaknjo, predsjednik MZ Janjići.

Ovo se događa svega tri mjeseca nakon što je Parlament Federacije BiH donio Zaključak o zabrani izgradnje minihidrocentrala na području Federacije. Kada su Janjići u pitanju, priča je znatno složenija.

Ovdašnji Zeničani su 2016. godine pisali peticiju protiv izgradnje mHE Janjići. Ona je uslijedila nakon niza odluka donesenih na osnovu pribavljene prethodne saglasnosti za dodjelu koncesije, koju su 2013. potpisali tadašnji predstavnici ovih mjesnih zajednica. Kasniji potezi investitora su otvorili put za dodjelu okolinske dozvole Elektroprivredi BiH za izgradnju HE Janjići, koja je važeća do marta 2021., kada bi je trebalo obnoviti.

Sve je počelo 2010. godine kada je njemačka banka KfW Elektroprivredi BiH dodijelila grant u visini 640 hiljada eura za izradu studije isplativosti izgradnje male HE Janjići, jedne od 25 planiranih na rijeci Bosni na potezu od Jošanice do Doboja. U martu 2019. godine, s obzirom da su tadašnji predsjednici mjesnih zajednica Janjići, Gorica, Putovići i Drivuša dali svoj pristanak da se krene u ovu investiciju, Općinsko vijeće Zenice dalo je svoju saglasnost za provođenje postupka dodjele koncesije za izgradnju HE Janjići.

Prošle godine je Gradsko vijeće Zenice ponovo razmatralo ovo pitanje. Nakon protesta mještana ovog dijela Zenice, Odluka o proglašenju javnog interesa za izgradnju mHE Janjići nije usvojena. U ponedjeljak će se pred vijećnicima naći ista ta odluka.

“Prethodnu saglasnost za izgradnju hidrocentrale su potpisali pojedinci iz ovih mjesnih zajednica, bez znanja mještana. Ta odluka ne može biti validna, to je protivzakonito i mi ćemo pravdu, ako treba, tražiti pred međunarodnim sudovima. Ali izgradnje hidrocentrale u Janjićima, neće biti”, odlučan je Kaknjo. (S. Stević)