Večeras online memorijalni šahovski turnir u znak sjećanja na dr. Ibrahima Mehmedića

FOTO: Zenicainfo.ba

Složene epidemiološke prilike uslovile su otkazivanjem većine šahovskih takmičenja u ovoj godini. Prema najavama Prva A šahovska liga Federacije BiH za 2020. godinu održat će se od 30. oktobra do 4. novembra u Lukavcu.

Lista učesnika bit će kompletirana 25. oktobra, a među učesnicima naći će se i dva zenička kluba Čelik i Preporod, dok su u šahovskom klubu Preporod već kompletirali ekipu.

„Preporod će ove godine igrati sa ciljem da obezbijedi opstanak u Prvoj A ligi. Preporod će krenuti u kombinaciji sa podmlađenom ekipom. Prvu ploču ću igrati ja, drugu ploču će igrati turkinja Kocyigit Buse Niaz, ona je prvak Evrope u svojoj konkurenciji. Treća ploča je Halid Bajramović, a na četvrtoj Vahdet Patković, dok je na petoj Jasmin Beširević, na šestoj Redžepi Mehmedalija, a rezerva je Hajrudin Kustura“, izjavio je za Zenicainfo.ba, Dino Marković, kapiten ŠK Preporod.

Prvenstvo će se igrati po Bregrerovom sistemu od devet kola uz FIDE tempo igre 90 minuta po igraču za cijelu partiju. Za ljubitelje šaha u Zenici, Dino Marković je najavio za večeras organizaciju memorijalnog šahovskog turnira u znak sjećanja na dr. Ibrahima Mehmedića. Turnir počinje u 20.00 sati na online šahovskoj platformi „Lichess“.

Tempo igre će biti tri minute + bonifikacija od dvije sekunde po potezu počev od prvog. Način igranja će biti švicarski, a broj kola će biti 11. Naredne srijede planiran je još jedan turnir u znak sjećanja na Vincenta Šunjića. (M. P.)