Zeničani iznijeli lične emotivne priče na temu: “Mi smo prebolovali koronu, ne bismo željeli da se to i vama desi“

FOTO: Zenicainfo.ba

U sali Udruženja “Medica” Zenica, danas je održana konferencija za novinare na temu: “Mi smo prebolovali koronu, ne bismo željeli da se to i vama desi“. Svoja iskustva sa koronom su podijelili univerzitetski profesor iz Zenice, doktor tehničkih nauka Fuad Klisura, magistar prava, pilot Oružanih snaga BiH Vahidin Mahmutović i bibliotekar i animator u kulturi, profesor Midhat Kasap.

Osim što je promijenila svakodnevicu, pandemija koronavirusa je u domove svih nas unijela dozu neizvjesnosti, opreza, ali i straha. To, između ostalih, najbolje znaju oni koji su je prebolovali. Današnja konferencija za novinare imala je za cilj upozoriti sugrađane da COVID zaista postoji i da opasnost prijeti svaki dan. Svoja lična iskustva su podijelili oporavljeni pacijenti iz Zenice.

Vahidin Mahmutović

Pilot Oružanih snaga BiH Vahidin Mahmutović je prvo osjetio bol u mišićima i temperaturu koja je stizala do 39 stepeni: “Najveći problemi su kada gubite dah i samo je pitanje momenta i male sitnice da li ćete završiti u bolnici na kiseoniku ili respiratoru ili ćete ostati kući. Najgore sam se osjećao kada sam imao veliku temperaturu, borim se za dah, a kolega me zove i pita zašto sam njegov broj dao za listu kontakata s kojima smo bili i počeo je s pričom o teoriji zavjere.”

Fuad Klisura

Profesor Fuad Klisura sa dva ugrađena stenta spada u rizične kategorije. Kaže da je osoba koja treba da se plaši malih prehlada i gripe, a posebno ovakvog virusa kakav je COVID. Kao profesor u dodiru je bio sa velikim brojem studenata kao i ostalim uposlenicima. Ponašao se u skladu sa svim preporukama i naredbama stručnjaka, ali ipak je obolio od COVID-a.

“Legalista sam, sve naredbe i preporuke sam poštovao. Neki ljudi su se smijali zašto koristim masku, rukavice i sve ostalo. Međutim, i pored tog silnog čuvanja dođe onaj jedan trenutak kada vas to pogodi.”

Midhat Kasap

Profesor Midhat Kasap je jedini ležao u bolnici i sedam dana bio na kiseoničkoj podršci. Sa svojih 60 godina, kako kaže, nikad nije imao visoku temperaturu koja je trajala duže od par dana, a sa koronavirusom, temperatura je trajala danima i činilo se da nikad neće prestati. “Dva najizraženija problema su nedostatak zraka i temperatura koja se ponavljala iz dana u dan. Supruga me redovno obilazila i provjeravala da li dišem”, kroz suze je izjavio Midhat Kasap.

Na kraju današnje konferencije zajedno su se zahvalili svim ljekarima i medicinskom osoblju KBZ na podršci i njezi koja nije nikada izostajala. (E. S.)