Dokumentarni film “Neki drugi svijet” premijerno prikazan u Zenici

FOTO: Zenicainfo.ba

Dokumentarni film “Neki drugi svijet” autora Naide Ribić i Mustafe Hadžiibrahimovića, premijerno je u Zenici prikazan sinoć u Domu Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Zenica.

Svoju premijeru ovaj je film imao 2012. godine na Sarajevo Film Festivalu, a radi se o emotivnoj priči o Bošnjacima iz sela Halilbejli kod Izmira koji tu žive već pet generacija, ali nisu zaboravili ni svoj jezik ni bosanske porodične korijene i prezimena.

“Oni su više sačuvali našu kulturu i tradiciju nego mi sami. Najinteresantniji je taj arhaični bosanski jezik koji me je motivisao da napravim rječnik”, kaže korediteljka filma Naida Ribić.

 

Ona trenutno radi na knjizi koja se bavi životom nekoliko miliona Bošnjaka koji žive širom Turske. Naida Ribić kaže kako je svoju namjeru da snima dokumentarac o Bošnjacima Halilbejlija prvi put obznanila u programu RTV Zenica gdje je gostovala povodom foto izložbe koju je imala u Gradskoj biblioteci.

Član upravnog odbora zeničkog “Preporoda”, Midhat Kasap, kaže kako je nakon prijeratnog filma Bakira Tanovića “Muhadžiri”, ovo najznačajniji dokumentarni film koji govori o sudbinama Bošnjaka u Turskoj.

“Bošnjaci iz Halilbejlija imaju veliku i duboku dušu i jaku vezu sa Bosnom. Ta je veza očuvana i onim što su Mustafa i Naida uradili sa ovim filmom”, kazao je Midhat Kasap.

Prije projekcije, o filmu su, uz rediteljku Naidu Ribić, govorili Midhat Kasap i dr. Sabiha Husić. U muzičkom dijelu programa, sa biranim sevdalinkama, nastupili su Bekir Agić i Kadira Ćano. Moderatorka je bila Sedžida Beganović-Isaković. (D. T.)