Jašarević: Sanirati tvrđavu u Vranduku po svaku cijenu

Tvrđava Vranduk u subotu se počela obrušavati. U posljednjih osam godina ovo je treći put da se tvrđava stara više od 600 godina obrušavala, ali su na njoj rađeni i brojni preventivno kompleksni radovi.

“Aktivirat ćemo radove bez dozvole Zavoda za zaštitu spomenika i federalnog ministarstva za prostorno uređenje i okoliš iako su oni po odluci komisije zakonski obavezni da sve poslove rade bez nas. Raspolažemo novčanim sredstvima za preventivne radove, a obećana nam je i pomoć od kantonalne vlade i Grada Zenica. Pokrenuli smo inicijativu prema Nacionalnoj komisiji za zaštitu spomenika da pojednostave procedure odnosno da u odluci o nacionalnim spomenicima daju više ovlasti onima koji se o spomenicima i brinu”, kazao je Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenica.

Adnadin Jašarević, direktor Muzeja Grada Zenica

Za održavanje i revitalizaciju u tvrđavu je u zadnjih deset godina uloženo pola miliona konvertibilnih maraka, a za sanaciju ovih radova potrebno je šest hiljada konvertibilnih maraka.

“Sumnjam da je ovaj put riječ o problemima izazvanim zbog povećanog prometa vozila uslijed blokiranja tunela Vranduk jer ova lokalna cesta nije namijenjena za toliki promet i da je to pogoršalo stanje u samoj tvrđavi. Ona je stara više od 600 godina, građena je tradicionalnim načinom gradnje iz ranog srednjeg vijeka koji ne podrazumijeva nikakvu stabilnost i zato su u svakom trenutku posljednjih godina stanovnici Vranduka objektivno ugroženi”, tvrdi Jašarević.

 

“Vjerovatno ćemo ići u pravcu jačanja ovog dijela sektora za kulturno istorijske spomenike na području Zeničko-dobojskog kantona jer je tim koji je vodio kulturnu strategiju predložio čak i formiranje zavoda za zaštitu kulturno istorijskih spomenika. Tokom ove godine krenut ćemo u tom pravcu kako bi se pomoglo i preveniralo ono što se desilo u Vranduku”, kazao je tokom današnje posjete Spahija Kozlić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi ZDK.

Kako bi se zakrpila pukotina, armirao i vratio kamen te spriječio okomiti prodor vode, potrebno je šest hiljada konvertibilnih maraka koje je Muzej Grada Zenice već obezbijedio.
(Belinda Dorić)