GV Zenica: Spor sa Kantonalnom bolnicom rješiti sporazumom

Razmatranje atuelne situacije povodom neriješenih imovinsko pravnih odnosa između Grada Zenice i Kantonalne bolnice Zenica bila je jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća Zenice, koja je oduzela dosta vremena.

Sporno pitanje vlasništva nad zemljom i objektima Kantonalne bolnice Zenica, koje se rješava na sudu, po riječima direktora ove ustanove, Rasima Skomorca, ugrožava implementaciju planiranih značajnih projekata u Bolnici, a to su projekti Energetska efikasnost i Interventna kardiologija.

“Trenutno je u pitanju vrijeme, jer ljudske živote gubimo svaki dan, zato što pacijenti ne dobivaju u pravo vrijeme adekvatnu uslugu, a privatni partneri bi se mogli povući iz realizacije ovog projeta, a ukoliko se ovo pitanje ne riješi ubrzo doći će u pitanje i EBRD-ov kredit, koji je bilo vrlo teško obezbijediti”, istakao je direktor  Skomorac.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, naveo je spremnost da sporazumno okonča sudski spor i preda izgrađene objekte sa zemljištem u krugu Bolnice u Zenici, uz preuzimanje obaveza od strane ZDK da osigura sredstva za realizaciju jednog infrastrukturnog projekta od društvenog  značaja za sve građane Zenice.

“Kratko i jasno treba se napraviti Sporazum između Grada Zenice i ZDK , a to je veoma jednostavno i ja sam pozivao Kanton da se dogovorimo,ali oni neće”, navodi gradonačelnik Kasumović, pozivajući ponovno Kanton da ovo pitanje riješe i napominjući da zapravo Gradska uprava štiti javni interes građana Zenice.

Nakon višesatne diskusije o aktuelnoj situaciji povodom neriješenih imovinsko pravnih odnosa između Grada Zenice i Kantonalne bolnice Zenica, Gradsko vijeće Zenice jednoglasno je prihvatilo zaključak, kojim podržava stav da su planirani projekti Kantonalne bolnice, a to su projekti Energetska efikasnost i Interventna kardiologija, od interesa za Grad Zenicu i njegove građane. Istovremeno Vijeće je podržalo nastojanje da se ovo pitanje riješi sporazumno, te dalo saglasnost gradonačelniku Zenice da sklopi Sporazum sa Kantonalnom bolnicom Zenica.(Vesna Jovanović)