Ambasadorica Cvetkova otvorila manifestaciju “Dani bugarskog filma Zenica 2019”

Večeras je u Muzeju Grada Zenice počela manifestacija “Dani bugarskog filma Zenica 2019” koja se obilježava povodom oktobra, mjeseca u kojem se promoviše bugarska kultura.

Večeras i sutra (25.10.) u Muzeju Grada Zenice biće upriličene projekcije dva bugarska savremena filma, koja govore o tradiciji, prošlosti i kulturi ove zemlje. Večeras su posjetioci mogli pogledati film “Žvaka” reditelja Stanislava Todorova, a sutra je projekcija filma “Svijet je velik i spasanje je iza ugla” reditelja Stefana Komandareva.

“Ovo je prilika da posjetioci pogledaju savremene filmove bugarske kinematografije, te se na taj način upoznaju sa našom kulturom. Ovo je prvi put da na ovaj način i u Zenici obilježimo oktobarske dane u kojima promovišemo kulturu Bugarske. To smo radili prethodnih godina u drugim bh. gradovima. Moram da istaknem kako imamo izuzetno dobru saradnju sa Zenicom u kojoj smo u prethodnim godinama obilježavali druge kulturne događaje” za naš portal rekla je ambasadorica Bugarske u BiH, Avgustina Cvetkova, koja je i otvorila manifestaciju. Ulaz na projekcije filmova je besplatan.(Ajna Nikontović)