Tuka i Pezer u “Najvećem rivalstvu u historiji atletike”

“Najveće rivalstvo u historiji atletike”, naziv je dvomeča atletskih reprezentacija Amerike i Evrope koji će se održati 9. i 10.septembra u bjeloruskom Minsku.

Reprezentacije će odmjeriti snage u svim disciplinama a u svakoj disciplini će imati po četiri predstavnika. Amel Tuka i Mesud Pezer, dvojica najboljih bh. atletičara, predstavljat će Evropu u dvomeču protiv Sjedinjenih Američkih Država. Amel Tuka u Minsk stiže nakon pobjede na Memorijalu Hanžeković u Zagrebu.

„Ovo je velika čast za mene, ali i velika odgovornost da se dokažem u dvomeču protiv Amerikanaca. Presretan sam zbog poziva u selekciju Evrope, pogotovo što sam postao prvi atletičar iz Bosne i Hercegovine, koji je izabran u ovu reprezentaciju. Također, ovaj dvomeč će mi biti idealna provjera pred Svjetsko prvenstvo u Dohi, s obzirom na to da će konkurencija bila zaista žestoka, ali vjerujem u sebe i vjerujem da mogu Evropi donijeti pobjedu u mojoj disciplini”, izjavio je Amel Tuka pred nastup u Minsku.

Nakon Minska, Amel se vraća u Veronu gdje nastavlja trenirati.

Drugi bh. atletičar koji će nastupiti za selekciju Evrope je Mesud Pezer.

„Ovaj poziv je još jedan pokazatelj da dobro radim i mnogo mi znači. Sigurno je da će to biti dodatna motivacija za nastavak sezone. Očekujem dobre daljine jer sam u odličnoj formi”, izjavio je Pezer nakon poziva za nastup.

Tuka će u disciplini na 800 metara nastupiti sutra u 19:28 sati, dok je početak bacanja kugle predviđen za 20:03 sati. (Mirsad Pripoljac)