Amputirac Nedžad Muharemović, žrtva sistema u borbi za pravdu

Zenički amputirac, Nedžad Muharemović, ostaće upamćen kao žrtva sistema, čovjek koji je sa čistim dokumentima i svijetlim obrazom, morao napustiti stan propisno otkupljen, godinama opreman i skućen.

Danas, godinu dana nakon što je saznao da iz vlastitog doma njegova porodica mora van, na ulicu, počinje novo poglavlje u njegovoj borbi.

Poslije 15 godina, ovaj je stan presudom Kantonalnog, a potom i Vrhovnog suda, vraćen Nerminu Prgudi, tražiocu povrata, koji je u njemu boravio do 1997. godine. Da apsurd bude potpun, Prguda je dodijeljeni mu željezarski stan uspio prodati Vahidu Haseljiću, koji ga je 2002. preprodao porodici Nedžada Muharemovića.

Sredinom prošle godine, u nekoliko navrata je propao pokušaj deložacije četveročlane porodice ratnog vojnog invalida, Nedžada Muharemovića. Spriječili su je Zeničani, mahom Nedžadovi saborci, koji nisu mogli razumjeti kako se moglo desiti da slovo zakona izigra pravdu.

Na koncu su Muharemovići ipak morali izaći. Nedavno su si obezbijedili novi dom, uz pomoć Grada, Zeničko-dobojskog kantona, federalnih organa vlasti i svojih prijatelja. Međutim, Nedžadova borba i dalje traje…

Nakon toliko godina napokon mir. Prije četiri-pet dana, uselili smo u novu kuću. Uredno sam predao ključeve stana, iz kojeg smo nažalost morali izaći. Učinili smo to dva dana prije najavljene deložacije, – priča nam Muharemović, u nadi da će njegova porodica uskoro konačno uživati u zasluženom miru i na svome.

Onaj ko nije prošao situaciju kroz koju smo mi prošli, ne može razumjeti kako se danas osjećamo. Sada spavamo mirno, ali vrijeme će pokazati kakve će posljedice ova borba ostaviti na naše zdravlje. Pokušaćemo ostaviti to iza sebe, – kaže nam Muharemović.

Pravda nije zadovoljena! Ne znam šta se desilo, ali tek kada pravnim putem nadoknadim ono što sam uložio, može se govoriti o tome, – dodaje.

Slučaj Nedžada Muharemovića nije usamljen. U sukobu pravde i zakona, pate oni koji su se nadali, borbom i odricanjem zasluženom, porodičnom miru. Problem sa haotičnim stambenim zakonodavstvom plaši mnoge koji su u „regularnom“ postupku, otkupili stanove. Nedžad Muharemović je samo još jedna žrtva sistema, ali i simbol solidarne borbe za pravdu.