Ljekarska komora FBiH pozvala ljekare iz cijele države da pomognu migrantima

U pozivu je skrenuo pažnju na činjenicu da je zbog povećanog priliva migranata povećana i potreba za zdravstvenom zaštitom, ne sumnjajući da će ljekari adekvatno odgovoriti novonastaloj situaciji.

“Izbjeglice i migranti su ljudska bića koja su zbog nesretne sudbine već duže vrijeme izložena ratnim dejstvima, dugotrajnim pješačenjima i maltretiranjima, koja lutaju bez ranije medicinske dokumentacije i/ili s pogorašnjem osnovnih bolesti zbog nedostatka i/ili neuzimanja lijekova, koja imaju povećan rizik od obolijevanja od zaraznih bolesti i pogoršanja kliničke slike kod hroničnih bolesnika, koja pate od dugotrajnih stresnih psihičkih stanja, od potrhranjenosti i neadekvatne ishrane, ali i fizičke i psihičke iscrpljenosti. Zato Ljekarska komora FBiH poziva ljekare iz cijele BiH da u skladu s našom dobrom tradicijom i profesionalnom etikom pruže svu potrebnu stručnu medicinsku pomoć ovim nesretnim ljudima i to bilo kada, bilo gdje i pod bilo kakvim uslovima”, navedeno je u pozivu.

Istaknuto je da ta stručna pomoć mora biti praćena povećanim stepenom pažnje u pristupu pacijentima koji dolaze iz svih grupa.

Ljekarska komora FBiH pozvala je odgovorne u zdravstvenom sistemu BiH da se što prije organizuju, a nadležne vlade da hitno pronađu potrebna finansijska sredstva za ovaj krizni period koji bi mogao potrajati.