VIDEO / Ponos i suze: U Zenici dočekan voz sa graditeljima pruge Šamac-Sarajevo

Brigadirski voz sa učesnicima u radnoj akciji izgradnje drugog kolosijeka pruge Šamac – Sarajevo i poštovaocima tekovina poslijeratne izgradnje Jugoslavije, krenuo je jutros iz Sarajeva. Cilj mu je bila stanica u Doboju, a u Zenicu je, kako je i najavljeno, stigao u 10 sati i 19 minuta.

U dirljivom susretu brigadira iz nekoliko bh. gradova, bilo je suza radosnica, a djelić atmosfere sa omladinskih radnih akcija, iz sjećanja omladinaca Titove Jugoslavije, prenio se na Željezničku stanicu u Zenici.

Brigadirski voz, simbol snage i volje socijalističke omladine Jugoslavije i radne akcije u kojoj je, za osam mjeseci i 17 dana 1987. godine, 24 hiljade brigadira izgradilo ravno stotinu kilometara pruge, u Zenici će se u povratku zadržati 120 minuta. U Sarajevo se vraća večeras u 19.

Organizatori su podsjetili i na jednu od najmasovnijih radnih akcija ikad. Ovoj, danas obilježenoj, u prvim poslijeratnim godinama prethodila je akcija izgradnje prvog kolosijeka pruge Šamac – Sarajevo, u kojoj je učestvovalo 217.234 omladinaca i omladinki iz cijelog svijeta. (S.S.)

Prilog: Delila Suljić

Snimatelj: Benjamin Mostić

Montaža: Sanel Huseinović

Brigadirski voz stigao u Zenicu

U Zenici dočekan voz sa graditeljima pruge Šamac-Sarajevo

Gepostet von Zenicainfo.ba am Samstag, 23. Juni 2018