FOTO: Festival UF! kreativna pozornica omladinskog aktivizma

Ulični festival i ove je godine nastavio je sa svojom misijom, da aktivizam i umjetnost preseli na ulice našeg grada. Zajedničkim naporima produbljujemo kolektivnu svijest grada, te ga pretvaramo u sredinu pogodnu za razvoj i ispoljavanje kreativnosti svih nas koji živimo u njemu. Ulice pretvaramo u pozornicu, a cijeli gad je publika festivala – riječi su organizatora.

Misija Festivala UF! je da stvori stabilnu platformu za sve mlade i kreativne ljude, kroz koju će moći da izraze svoje misli, želje i ideje. Festival treba da ostavi dublji trag kroz različite aktivnosti – uređenje zapuštenih lokacija grada – kvartova i parkova, oslikavanje murala, kao i mnogobrojnim edukativnim i kreativnim radionicama različitih sadržaja.

Ulični festival započeo je prije 15 dana oslikavanjem murala na zidu Doma mladih, a centralne aktivnosti održavaju se tokom ovog vikenda u gradskom parku. UF se završava u ponedjeljak, a organizatori se nadaju da će alternativni festival kulture rasti godinama, ali da pritom nikada neće ostariti duhom. (Delila Suljić)

foto: Almen Kurtagić Kurta i Delila Suljić