FOTO / Majski zov slobode: odana počast palim borcima Armije BiH i narodno-oslobodilačkog rata

Gradski odbor za obilježavanje značajnih datuma iz perioda 1992-1995. godine danas je na Smetovima obilježio godišnjicu svih zeničkih brigada i ostalih jedinica pod geslom “Majski zov slobode”.

Priređen je tradicionalni planinarski pohod “Tragom oslobodilaca”, a na spomen obilježjima na Smetovima odana je počast borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine i narodno-oslobodilačkog rata.

Vidite da smo ovdje na dva mjesta polagali cvijeće. Strah me je, ako se nastavi ovakav koncept, da ćemo u narednim godinama imati i treće mjesto gdje ćemo polagati cvijeće. Zato pozivam građane Zenice i čitave Bosne i Hercegovine: promijenimo sistem vladavine, promijenimo koncept! Na bolesne i nejake ide i bolest i agresija. Birajte prave ljude da biste osigurali da ova država ide gdje treba, a ne u nove sukobe, – poručio je ovom prilikom gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

Na igralištu kod parkirališta na Smetovima, održan je malonogometni turnir u organizaciji Jedinstvene organizacije boraca ”Unija veterana”.

Ova manifestacija, kojom se odaje počast palim borcima, održava se tradicionalno, još od 1999. godine, a ovoga puta, program je zbog Ramazana, pomjeren na mjesec juni.