Dozvati smanjenje cijena goriva: Blokade saobraćaja u Srbiji, Hrvatskoj i BiH

Nekoliko gradova Srbije u petak popodne blokirali su protesti zbog poskupljenja goriva. Vozači su u nekim gradovima potpuno zapriječili saobraćajnice, zahtjevajući da država smanji poreze i svoj udio u cijeni benzina i dizela.

Blokada je počela oko 17 sati kada su vozači automobilima blokirali neke ključne saobraćajnice u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Pančevu, Šapcu, Novom Pazaru, Užicu, Subotici i drugim gradovima.

Neki su na kolinicima igrali nogomet, a na društvenim mrežama objavljene su video snimke uličnog nogometa iz Novog Sada, Beograda i još nekih gradova.

Poziv na blokadu prometa upućen je prethodnih dana putem društvenih mreža, a grupa koja je koorodinirala proteste na Facebooku je već početkom sedmice imala više od 100.000 članova.

“Pratit ćemo kako će se te cijene u idućem razdoblju kretati, s nadom da će doći do pada cijene sirove nafte i cijene derivata. Ako do toga ne dođe, vidjet ćemo koje mjere vlada ima na raspolaganju, pri čemu moramo imati na umu da imamo tržišno formiranje tih cijena i da tržište diktira uslove”, reagovao je ministar energetike Srbije, Aleksandar Antić, prenosi HINA.

Cijena litre benzina je oko 1,38 eura, kvalitetniji bezolovni benzin stoji oko 1,43 eura, a litra dizela oko 1,30 eura.

Analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije pokazuje da su državni nameti u cijeni benzina 55,2 posto, a dizela 53,8 posto.

Proizvođači i uvoznici naftnih derivata, pritisnuti rastom nabavnih cijena sirove nafte, benzina i dizela, prinuđeni su na korekcije veleprodajnih i maloprodajnih cijena, a u ovakvim situacijama prethodnih godina mnoge države su reagirale privremenim smanjenjem trošarina.

Protestno zaustavljanje prometa najavljeno je i u Hrvatskoj, za 15. juni.

Bh. inicijativa je da se 10. juna, tačno u 17 sati, blokira saobraćaj u cijeloj BiH, s namjerom da se dozove korekcija cijena goriva.

“Ovo mora da se širi dalje, da cijela BiH bude obavještena, znači svi građani BiH 10.6.2018 u 17 sati staju na ulice gdje god se našli u tom trenutku, a bilo bi najbolje na glavnim ulicama… Pravimo zastoj na sat vremena svakog dana u 17 sati od 10. juna, pa dalje sve dok se cijene goriva ne smanje…”, navodi se u objavama korisnika društvene mreže Facebook.

Bh. inicijativa je da 15. lipnja od 17 do 17,10 sati imamo spontano okupljanje građana i da ugasimo aute na većim prometnicama u gradu kako bi Vladi ukazali na prekomjerne tražbine i namete za gorivo, kazao je na pokretač inicijative “Stop rastu cijena goriva” Vedran Franc.

Agencije