Rast cijena goriva usloviće lančana poskupljenja, potrošači nezaštićeni

Osim 1. februara, kada je stupio na snagu Zakon o trošarinama, cijene goriva su rasle u nekoliko navrata. To je dovelo do lančanog poskupljenja ostalih životnih namirnica, a kako su najavili u Republici Srpskoj poskupjet će i pekarski proizvodi. S druge strane, u Federaciji BiH za sada ostaju iste cijene, piše Klix.ba.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, Nedžad Bićo, naglašava kako je tržište u Federaciji BiH komplikovano uređeno i da povećanje cijena pekarskih proizvoda ovisi o mnogo faktora. Jedan od njih je i cijena pšenice koja je zapravo berzanska, a prema trenutnoj situaciji ove godine će dobro roditi.

“Postoji problem zbog toga što nema zaštite domaće proizvodnje i zbog stalnog poskupljenja goriva, međutim, ukoliko uvoznici odluče otkupiti pšenicu od naših proizvođača mi ćemo povećati i njenu cijenu, ali s obzirom na to da im je isplatnije uvoziti, onda nema razloga da cijene budu više jer će je ionako ove godine biti previše”, pojasnio je Bićo.

Dodao je da će, ukoliko dođe do poskupljenja, cijene pšenice biti više za onoliko posto za koliko je povećana cijena goriva. Ipak, dodao je, najgore će proći proizvođači.

“Nemamo zaštite domaće proizvodnje, kao ni plavog dizela, vrlo malo se sredstava izdvaja za poticaj poljoprivredi, tako da je naš proizvod totalno nekonkurentan u odnosu naprimjer na Hrvatsku”, istakao je.

Nekontrolisan udar na potrošače

Iz Ureda ombudsmena za zaštitu potrošača BiH su naveli kako su građani u našoj državi nažalost suočeni s trendom stalnog i nekontroliranog rasta cijena robe i usluga koje kupuju. Dodali su da je stupanjem na snagu Zakona o trošarinama došlo do poskupljenja goriva, što je izazvalo i druga lančana poskupljenja.

“Jasna je povezanost cijene energenata s cijenom usluga javnog prijevoza i prehrambenih proizvoda te kada energenti poskupljuju, lančano poskupljuju i navedene usluge i proizvodi. Stoga je za pretpostaviti da će u narednom razdoblju povećana cijena goriva utjecati na novo povećanje cijene hljeba, pekarskih proizvoda i uopšte osnovnih prehrambenih proizvoda”, kazali su iz Ureda ombudsmena za zaštitu potrošača BiH.

Dodali su da je to zabrinjavajuće, pogotovo ukoliko se u obzir uzme da brašno, hljeb, ulje i šećer predstavljaju osnovne životne namirnice i da nemaju alternativu.

Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja pekara regije Bijeljina, naglasio je da je realno očekivati da dođe do povećanja cijena pekarskih proizvoda zbog situacije na tržištu. Dodao je da će osim povećanja cijena goriva, cijene pekarskih proizvoda diktirati i veliki odlazak ljudi iz ove oblasti u inostranstvo i tempo rasta plata radnika koji ostaju.

Istakao je da cijena pšenice trenutno stagnira, ali da se njeno povećanje očekuje krajem septembra, te da i to može biti jedan od razloga poskupljenja pekarskih proizvoda. Cilj je, dodao je, da se poboljšaju uslovi rada u oblasti pekarstva prije svega. “Većina tih radnika odlazi u Njemačku i Austriju. Imali smo slučajeva gdje su pekari radili i kao moleri u Austriji samo zbog toga što im je to pružalo bolje uslove. Zbog toga im moramo povećati plate”, poručio je Pelemiš.