Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u projektu ‘Čista rijeka Bosna’

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica obavijestio je javnost da je, u svojstvu glavnog partnera, uključen u projekat tromjesečne eko-kampanje „Čista rijeka Bosna“, kojeg provodi Rotor – organizacija za razvoj turizma regije Doboj.

Projekat je započet na Svjetski dan voda 22. marta, a finansira ga Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Eko kampanja se realizuje pod sloganom “Siđimo do rijeke. Budimo dio rješenja, a ne zagađenja”. Cilj kampanje je podizanje ekološke svijesti stanovništva i animiranje raspoloživih resursa u partnerskim gradovima za poboljšanje eko stanja u slivu.

Partneri su gradovi i općine u dolini rijeke Bosne, od izvora ka ušću, i to Ilidža, Centar Sarajevo, Ilijaš, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj, Doboj Jug, Doboj, Modriča i Šamac.

Tokom trajanja kampanje biće održane promotivne akcije čišćenja u partnerskim gradovima, kao i niz drugih aktivnosti, poput edukacije osnovaca, promocije eko-filma, te postavljanja eko-turističkih bilborda uz glavnu saobraćajnicu u slivu rijeke Bosne.

Završna faza kampanje će biti uvezivanje i promocija partnerskih lokalnih zajednica i udruženja, koji će nastaviti saradnju na poboljšanju ekološkog i turističkog imidža područja sliva i nakon završetka projekta.

Aktivnosti kampanje biće objavljivane i na Facebook Fan stranici i YouTube kanalu “Čista Rijeka Bosna”. Web stranica www.cista-rijeka-bosna i aplikacija za mobilne telefone CRB će od početka aprila biti u funkciji i predstavljati partnerske gradove, i pružati mogućnost prijavljivanja novih nelegalnih odlagališta, saopštio je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.