Otvorena izložba “Vidikovci i panorame s Azimutom 135” autora Amira Abazovića

„Vidikovci i panorame s Azimutom 135“ naziv je izložbe fotografija otvorene sinoć u Muzeju grada Zenice. Njihov autor je Amir Abazović, član udruženja „Azimut 135“ iz Zenice koje okuplja ljubitelje prirode i planina.

Svoj radni vijek, Amir Abazović je proveo na području tehnologije, projektovanja i rukovođenja u namjenskoj industriji. Bio je i rukovodilac u sektoru industrije, energetike i rudarstva u kantonalnom ministarstvu privrede a uz to autor niza naučno stručnih radova i publikacija iz domena privrede. Odmor od brojnih obaveza nalazio je u planinarenju i fotografiji. „Pravi planinari, kaže on, ne hvale se vrhovima i visinama. Ipak, bilo ih je. Mogu reći da je to preko 3074 metra, Groshofner u Austriji, zatim Triglav, Durmitor, Velebit, Tatre, ove srednjobosanske planine, kao Vranica i sve do Maglića“.

Svoju opčinjenost prirodnim ljepotama oduvijek je najbolje iskazivao kroz fotografije. Od 80 hiljada fotografija, za ovu izložbu je izabrao 700 najboljih. Sa odlaskom u penziju ušao je , kako kaže, u period pune životne dinamike i nastavlja sa svojim pohodima. „ Pozivam sve one koji žele da žive normalno, da idu u prirodu, da čuvaju to prirodno blago a uz to i kulturno istorijsko naslijeđe koje mi posjećujemo na tim putevima“.Ljubav prema prirodi, Amir je prenio i na svog sina Afana koji je turistički i planinarski vodič. Oduševljen je onim što njegov otac radi. „ Veliki broj fotografija je objavljen tokom samog bavljenja planinarstvom. Ovo je prilika da svi oni koji nisu sa nama u koloni vide kako je to u planinarenju i našoj planinarskoj koloni. Ovo je samo mali sukus onoga što je on napravio i snimio tokom tih naših tura i podsttrek onima koji možda žele da se počnu baviti planinarstvom“. Amir i Afan Abazović autori su i fotomonografije „600 godina Vranduka i vrandučkog kraja“. Amir Abazović je dobitnik i nekoliko nagrada na javnim konkursima iz oblasti heraldike i logotipa. (D.T.)