Zenica i Gelsenkirchen: Povezivanje kroz jubilej prijateljstva i sport na UEFA EURO 2024 – Gradonačelnik Kasumović svoja mjesta prepustio mladim Zeničanima

U gradu Gelsenkirchenu, jednom od deset njemačkih gradova domaćina UEFA EURO 2024, slavi se i jubilej prijateljstva između ovog grada i Zenice, koje ove godine obilježava 55 godina.

Tim povodom, gradonačelnica Gelsenkirchena, Karin Welge, srdačno je pozvala gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, na svečani prijem i fudbalsku utakmicu u Areni AufSchalke, kao gestu dubokog poštovanja prema dugogodišnjem prijateljstvu.

Gradonačelnik Kasumović s ponosom je podržao ovu inicijativu te je u ime Zenice poslao pet izuzetnih srednjoškolaca kao svoje predstavnike na ovom važnom međunarodnom susretu. Mirza Subašić, uposlenik Gradske uprave, predvodit će ovu delegaciju koja će imati priliku da doživi jedinstvena iskustva putovanja i da doprinese jačanju veza između ova dva prijateljska grada.

“Cilj je razvijati prijateljstvo i saradnju s našim prijateljskim gradovima na različitim poljima, a ovoga puta posebno kroz sport. Za srednjoškolce ovo je ujedno svojevrsna nagrada za dosadašnji angažman i uspjehe, jer putovanja pružaju jedinstvena iskustva koja će obogatiti njihov daljnji životni put. Ponosan sam što možemo poslati naše mlade ljude da predstavljaju Zenicu u Gelsenkirchenu i vjerujem da će to učiniti na najbolji način”, istakao je gradonačelnik Kasumović.

Gelsenkirchen je podržao posjetu delegacije iz Zenice, finansirajući njihovo putovanje i omogućujući im da dožive kulturno i sportsko bogatstvo Ruhr regije te atmosferu UEFA EURO 2024. Ovim gestom, gradonačelnik Kasumović je još jednom istakao važnost ulaganja u mlade generacije kao temelj za budući napredak zajednice.