U nastavku operativne akcije “META III” uhapšene četiri osobe

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u proteklom periodu, pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, u okviru operativne akcije kodnog naziva “META III” poduzimali operativno-taktičke i istražne mjere i radnje, usmjerene na lišenje slobode i procesuiranje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije BiH. U nastavku ove policijske akcije, danas, 27.06.2024. godine, u ranim jutarnjim satima, od strane policijskih timova započeti su istovremeni pretresi na 3 lokacije na području Grada Zenica. Današnje aktivnosti predstavljaju nastavak opsežne policijske akcije kodnog naziva “META”, koju sprovodi Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i u okviru koje su u proteklom periodu, u pojedinačnim akcijama policije, pronađene i oduzete značajne količine opojnih droga a veći broj lica, osumnjičenih za izvršenje krivičnih djela u vezi zloupotrebe opojnih droga, lišena slobode i procesuirana.

Pretresi objekata i lica na navedenim lokacijama su vršeni s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji će biti korišteni kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode lica koja su meta akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje navedenih krivičnih djela. Radi se o licima: K.S., rođen 1988. godine, K.A., rođen 2002. godine, M.B., rođen 1977. godine, i M.I., rođen 1980. godine, sva lica iz Zenice.

Nakon lišenja slobode navedenih lica u današnjim aktivnostima i njihovog sprovođenja u službene prostorije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, nad istim je zavedena kriminalistička obrada.

Navedena lice se sumnjiče da su tokom mjeseca maja i juna 2024. godine, na području Grada Zenica i šire, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi nabavljala, prometovala i vršila prodaju opojnih droga krajnjim konzumentima. Navedene krivičnopravne radnje su zadokumentovane višemjesečnom istragom, te su protiv navedenih lica  Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona dostavljeni Izvještaji zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije BiH.

U okviru aktivnosti službenika Sektora kriminalističke policije na dokumentovanju prijavljenih radnji, u pojedinačnim akcijama je pronađena i oduzeta određena količina opojne droge heroin, amfetamin – spid i marihuane, te su pronađeni i drugi predmeti koji će biti korišteni kao dokazi u daljnjem postupku.

Aktivnosti u okviru akcije “META III” se poduzimaju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te se postupa po naredbama Općinskog suda u Zenici.