Svečano otvoreni obnovljeni tereni na Kamberovića polju

Danas je održana svečanost na Kamberovića polju na kojoj je upriličeno otvorenje obnovljenih terena prilagođenih za korištenje osobama sa invaliditetom, a sve to zahvaljujuci Rotary klubu Zenica i njihovim prijateljima-partnerima.

Realizacija projekta “Most među različitostima” počela je protekle sedmice rekonstrukcijom sportskih terena na Kamberovića polju. U okviru projekta obnovljeni su sportski tereni i prilagođeni za korištenje i osobama sa invaliditetom, tako da će se moći rekreirati na ovim terenima igrajući košarku u kolicima i sjedeću odbojku. Osnovni cilj ovog projekta je senzibiliziranje lokalne zajednice, a prije svega građana Zenice, da razumiju potrebe i mogućnosti osoba s invaliditetom općenito, a posebno kada su u pitanju sportske aktivnosti.

Cilj projekta je senzibiliziranje javnosti za potrebe osoba sa invaliditetom za njihovo postojanje, ohrabrivanje osoba sa invaliditetom za snažnije istupanje u javnosti i kreiranje budućih lidera među osobama sa invaliditetom“, kaže Senad Dizdarević, vođa projekta.

 “Hvala Rotary-u što je našala za shodno da prepozna potrebe osoba sa invaliditetom i da nas učini još vidljivijim u našem gradu, kantonu, zajednici. Hvala i gradskoj upravi koja je kroz javno preduzeće za upravljanje sportskim objektima omogućila da ovaj teren sada bude dostupan i osobama sa invaliditetom“, kazao je Harum Aliefendić iz Koalicije udruženja osoba sa invaliditetom ZDK.

Kada se udruže institucije vlasti i nevladine organizacije onda to uvijek rezultira izuzetno korisnim projektima kakav je i ovaj na Kamberovića polju.

Prije dvije godine je Rotary klub došao kod mene sa ovom idejom i ja im čestitam, ali čestitam i USAID-u i našem javnom preduzeću koji su osobama sa posebnim potrebama omogućili ovaj stadion u cilju inkluzije ovih osoba“, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Projekat Most među različitostima realizovao je Rotary klub Zenica u partnerstvu sa Koalicijom udruženja osoba s invaliditetom Ze-do kantona, Gradom Zenica i West Bend Sunrise Rotary klubom (iz SAD-a) koji je finansijski podržao ovaj projekat. Ovo je prvi projekat u BiH koji u potpunosti finansirala Global grant HEARTS OF EUROPE, a glavni donatori su USAID, Rotary international i Rotary distrikt 1910. (N.G.)