Besplatni pregledi kroz Program ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože u ZDK

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u saradnji sa Ministarstvom zdravstva Zeničko- dobojskog kantona provodi Program ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože na području 11 općina Zeničko-dobojskog kantona.

Cilj je, kako ističu,  podizanje svijesti javnosti o važnosti redovnih preventivnih pregleda kože te pružanje mogućnosti svim građanima ovoga kantona na pristup besplatnim i stručnim pregledima. Prema riječima dr. spec. Elme Kuduzović iz INZ-a, tokom protekle godine među 545 pregledanih osoba u ZDK, kod 34 se uspostavila određena sumnja na odgovorajući problem i dijagnostičku obradu, kod 23 osobe postavljena je dijagnoza na bazocelarni karcinom, a kod osam na melanom. Također, došli su do zaključka da je još uvijek nizak nivo svijesti populacije u ZDK na preventivne preglede, pa se 50 posto ispitanika izjasnilo da ne koristi kremu za sunčanje, dok ih je samo 30 posto koristilo ponekad.

Upravo i ove brojke pokazuju važnost poduzimanja preventivnih mjera, jer rano prepoznavanje melanoma ključno je i za liječenje kožnih oboljenja. Dosta toga i sami možemo poduzeti na adekvatnoj zaštiti, koristeći zaštitne kreme, nošenjem sunčanih naočala i zaštitne odjeće, do izbjegavanja direktnog izlaganja suncu. “Kada govorimo o preventivi, bitno nam je educirati javnost o značaju samopregledu kože, gdje svako od nas treba pregledati kožu i mladeže s vremena na vrijeme. Bilo koji mladež koji krene naglo rasti, mijenjati boju i oblik, počne krvariti ili je pod upalom i svrbi ili ima krastu, odmah je neophodno javiti se, prije svega, porodičnom ljekaru”, upozorava Kuduzović, naglasivši važnost dermatoloških pregleda, koji su ključni za rano otkrivanje i liječenje kožnih oboljenja. A dermatoskopski pregled, ističe naša sagovornica, podrazumijeva pregled cijele kože, vlasišta i sluznice usta.

“Pregledi su otvoreni za sve osobe starije od 18 godina, s tim da prednost imaju osobe pod većim rizikom, među kojima su oni koji imaju svjetliju put, koji su imali veće opekotine u djetinjstvu, oni koji imaju više od 50 mladeža, osobe koje u porodici imaju člana koji je obolio od karcinoma kože te svi oni koji veći dio svog vremena provode na otvorenom ”, naglašava Kuduzović.

Program ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože provodi se u 11 općina ZDK.  Kako ističu u INZ-u  pregledi se od danas provode u Zenici,a u toku su i u Zavidovićima, Doboj Jugu, Visokom i Kaknju . Pozivaju građane da prate njihove web stranice, gdje više mogu saznati o vremenu i načinu zakazivanja termina. (M.H.)