Muzej grada Zenice realizuje projekat mapiranja starih zanata

Muzej grada Zenice aktivni je učesnik projekta „Made in“ kojeg finansira Evropska komisija, a Muzej ga realizuje u saradnji sa deset partnerskih organizacija. Radi se o platformi kojoj je cilj mapiranje starih zanata.

Muzej grada Zenice je sa razlogom ponosan na svoju stalnu etnološku postavku. Kroz postavljene autentične eksponate posjetioci se mogu upoznati sa načinom života u zeničkom kraju tokom 18-tog i 19-tog stoljeća. Posebno su upečatljivi zanatski predmeti, grnčarski, kazandžijski, tkalački.. Muzej grada Zenice, po riječima muzejske pedagoginje Lejle Agić, kroz platformu „Made in“ mapirao je tkalački i grnčarski zanat.

„Grnčarski nam je jako bitan jer je ostao sačuvan do dana današnjeg. Kod nas je predstavljen kroz Liješevsku i kroz Višnjičku keramiku koje su specifikum centralne Bosne. Višnjička keramika, to je mjesto pored Kiseljaka, na žalost nije sačuvana i već stotinu godina nije napravljen ni jedan primjerak ali, Liješevska je sačuvana od predhistorije do danas kakva je bila“, kaže Agić.

Kroz ovaj projekat, etnolozi, arhitekte i dizajneri u saradnji sa zanatlijama izrađuju nove predmeta bazirane na tradicionlanim tehnologijama. Oni će biti predstavljeni na izložbama u Sloveniji i Njemačkoj. U zeničkom muzeju su shvatili da ovi produkti bazirani na tradiciji ipak imaju trajniju vrijednost od prikazivanja na nekoliko izložbi.

„Tražili smo da to bude u našoj stalnoj postavci. Tako ćemo mi, umjesto izložbe, koja će biti samo kratkoročna, imati izmjene u stalnoj postavci gdje ćemo produkt onog što je nastalo kroz ovaj projekat kao i saznanja, istraživanja, videa i predmeti koji su nastali, biti izloženi u jednom novom boksu. Postojeći će biti revidirani i dodatno sređeni tako da imamo neku trajnu vrijednost u narednim godinama“, dodaje naša sagovornica.

Projekat „Made in“ je još u toku. Očekuje se da će biti okončan do kasne jeseni kada bi njegovi rezultati u vidu novih-starih zanatskih predmeta mogli stići u Muzej grada Zenice gdje će dobiti svoj odjeljak na etnologiji.