Prvomajska budnica Duvačkog orkestra u Zenici

Prvomajska budnica u Zenici Duvačkog orkestra gotovo stoljetna je tradicija ovoga grada.

Svojom muzikom i jutros su pozdravili sugrađane te ih pozvali na prvomajski uranak. I ova, 98. prvomajska budnica, krenula je rano jutros, od pet sati, obilazeći sve dijelove grada čestitajući na taj način sugrađanima Međunarodni praznik rada. – “Prvomajska budnica za nas je nešto posebno jer njegujemo decenijsku tradiciju, podsjećamo se na one članove koji nisu više sa nama, a s druge strane, drago nam je što ima mlađih na koje prenosimo ovu našu bogatu tradiciju. Ponosni smo i sretni što smo i ovog jutra bili u skoro svim naseljima i mjestima našeg grada i koristimo priliku svim sugrađanima da čestitamo Međunarodni praznik rada uz želju da ih dočekamo još puno i sa boljim radničkim pravima”, kazao je Azur Bijedić, član Duvačkog orkestra Zenica.

Tradicija je da se za Prvi maj kamion sa muzičarima daruje simboličnim darovima, sokovima, pićem ili hranom pa su tako dugogodišnju tradiciju sačuvali od zaborava I mlađi članovi porodice Šero iz Lukovog Polja. – Moj dedo je svake godine čekao ispred porodične kuće naš Duvački orkestar pa to sada činimo I mi mlađi jer ne želimo prekidati dedinu tradiciju. Ponosni smo I sretni što nas je on tome naučio, kazala je Anisa Šero iz Lukovog Polja.

Prvomajska budnica je skoro stogodišnja tradicija koju njeguje Duvački orkestar u Zenici u čast radnika na praznik rada. Na ovaj način čuvaju tradiciju, ali su u ovim turbulentnim vremenima i dobar podsjetnik mladima da uče o svojoj prošlosti i da čuvaju tradiciju od zaborava.

Brojni sugrađani Prvi maj dočekali su na izletištima i u prirodi u okolini Zenice dok su jutros zeničke ulice bile skoro prazne.