Udruženje Kula gorica obilježilo Dan nezavisnosti

Udruženje građana „Kula Gorica“ iz Gorice danas je na vidikovcu u ovoj mjesnoj zajednici prigodno obilježilo Prvi mart – Dan nezavisnosti BiH. Čine to svake godine, kaže nam Halil Beganović, član udruženje Kula Gorica i nastavnik istorije i geografije.

Tradicionalno je u pitanju Prvi mart i 25. novembar, Dan nezavisnosti i Dan državnosti. Već smo nekoliko puta uradili obilježavanje 22. maja, dana prijema Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije. Planiramo da nastavimo obilježavanje i tog, vrlo bitnog datuma za našu državu Bosnu i Hercegovinu“, kaže Beganović.

Halil Beganović je za učenike iz Putovića, ujedno članove istoimenog kulturno-umjetničkog društva, održao čas istorije. Mladima je na slikovit i njihovom uzrastu prilagođen način opisao šta se to desilo Prvog marta 1992. godine i kako je Bosne i Hercegovina izborila svoju nezavisnost. Učenici iz Putovića nemaju dilemu o tome da je ovo značajan datum.

Doživljavamo to kao važan dan koji treba biti obilježen na najbolji mogući način. Taj dan je Bosna i Hercegovina postala nezavisna zemlja“, kažu mladi iz Putovića.

Okupljeni su na jarbol podigli zastavu Bosne i Hercegovine, a događaj su upotpunila i trojica trkača entuzijasta koji su pretrčali dionicu od Radakova do Gorice. (D. Travar)