Svečana akademija u organizaciji ZDK

zdk.ba

Svečana akademija povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u organizaciji Skupštine Zeničko-dobojskog kantona održana je večeras u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici. Čestitke zvanicama, članovima Vlade ZDK-a, federalnim i kantonalnim zastupnicima, predstavnicima gradova i općina, ratnim veteranima i članovima boračkih udruženja, predstavnicima vjerskih zajednica te brojnim građanima, uputio je predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić.

Naglasio je da je ovo dan od izuzetnog značaja za sve nas i jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji naše domovine te da sjećanje na Prvi mart ’92. godine živi u srcima svakog građanina i patriote bez obzira što se nažalost, Dan nezavisnosti ne obilježava na cijelom prostoru BiH, odnosno u manjem entitetu.

Danas se prisjećamo hrabrosti i odlučnosti kada smo prije 32 godine odlučili da živimo u slobodnoj i nezavisnoj državi Bosni i Hercegovini. To je bio trenutak kada smo odlučili da oblikujemo vlastitu sudbinu, da se suprostavimo izazovima i da gradimo bolju budućnost za generacije koje dolaze“, rekao je predsjedavajući Huskić.

Kao odgovor na rezultat provedenog referenduma, dodao je, izvršena je agresija na Bosnu i Hercegovinu, koja je već tada bila međunarodno priznata država i članica UN-a.

Da nije bilo rederenduma ’92. godine, pitanje je da li bi bilo države BiH. Tada smo izabrali nezavisnost i nismo je slučajno dobili, nismo je čekali, već smo bili prinuđeni da je borbom postignemo“, istakao je predsjedavajući Skupštine ZDK.

Dodao je da danas posebnu počast treba odati svim braniteljima slobodne i nezavisne BiH i njene opstojnosti te da je odbrana nezavisnosti i sloboda nakon agresije ’92. godine plaćena životima i zdravljem mnogih patriota, kao i materijalnim i kulturnim razaranjem svega onoga što je bilo simbol BiH. Naglasio je da se nakon Dejtonskog sporazuma BiH konstantno suočava sa nizom opstrukcija u procesu jačanja države, ali da smo i pored svih prepreka, koje su dolazile kako iznutra tako i izvana, uspjeli opstati i sačuvati njen teritorijalni integritet i suverenitet.

Danas se susrećemo sa prijedlozima za reformu postojećeg ustavno-pravnog poretka. Mi nemamo mandat da pristajemo na promjene koje ignorišu činjenicu da je samo država BiH međunarodno priznati subjekt. Budućnost BiH je u integracijama u savremenu Evropu, a ulazak u Evropsku uniju i NATO bit će najbolja potvrda našeg opredjeljenja prije 32 godine. Evroatlanske integracije će donijeti bolji život i perspektivu, a u našoj domovini veću sigurnost i stabilniju budućnost“, rekao je.

Mi u ZDK ćemo sagledavajući i prateći na vrijeme političke i ekonomske procese, planirati i znati kako adekvatno odgovoriti na ove izazove. U svemu ovome, glavno opredjeljenje Skupštine i Vlade našeg kantona je očuvanje osnovnih funkcija kantona, a to znači rad policije, obrazovanja, pravosuđa, zdravstva, uz socijalnu osjetljivost i pravednost prema svim građanima našeg kantona. Ako svi zajedno budemo radili na ostvarenju ovih ciljeva, onda imamo razloga za optimizam, jer time stvaramo bolje i ljepše sutra za našu djecu i za sve nas“, poručio je predsjedavajući Skupštine ZDK.

U umjetničkom programu svečane akademije učestvovali su Kamerni simfonijski orkestar, Mješoviti hor Art sonore, Ženski hor Druge gimnazije, učenici i profesori Srednje muzičke škole, glumci Sabina Kulenović i Mirza Mušija (aktuelni ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport) te dirigenti Tanisa Cikotić, Emina Berbić i Sajid Jusić. (izvor: Press služba ZDK)