Nagle promjene vremena utiču na zdravlje stanovnika

Nagle promjene temperature, vlažnosti i atmosferskog pritiska mogu izazvati brojne problem za građane, pri čemu su neki više, a neki manje podložni vremenskim oscijacijama.

Temperaturni skokovi pogađaju kako bolesne tako i zdrave osobe“, ukazuje dr. Admir Isaković, dežurni ljekar Službe hitne medicinske pomoći zeničkog Doma zdravlja.

Najviše to osjete pacijenti koji boluju od srčanih bolesti, respiratornih, odnosno plućnih bolesti i oni kojim imaju problem sa gastro sistemom, crijevima i želucem“, naglašava dr. Isaković.

dr. Admir Isaković

 

 

 

 

 

Kada su u pitanju preporuke za stanovništvo, naš sagovornik ističe da je najvažniji kvalitetan san, jer se tada naš imuni sistem najbolje regeneriše.

Pored toga, važno je prilagoditi ishranu, smanjiti začinjenu i previše zasoljenu hranu, te piti dovoljno tečnosti“, dodaje.

Preporučuje se i boravak na otvorenom, na čistom zraku, kao i prilagođavanje odijevanja trenutnim vremenskim prilikama.

Nagle promjene temperature mogu pogoršati simptome bolesti kao što su artritis ili migrena. Također, vlažno vrijeme može izazvati probleme sa disanjem kod osoba koje imaju astmu ili alergije.

Danas je u Zenici izmjerena temperature zraka od 18 stepeni. Sutra se prognozira dnevna temperature od 2 stepena.

Sutra se očekuje postepeno zahlađenje sa sjevera koje će usloviti prelazak kiše u susnježicu i snijeg. Prije podne zahlađenje bi zahvatilo sjeverna područja, a u drugom dijelu dana će se proširiti na veći dio zemlje. Na krajnjem jugu bi se zadržala kiša. Vjetar umjerene jačine. U Bosni će vjetar prije podne promijenuti smjer sa juga na sjever, a u Hercegovini vjetar mijenja smjer u večernjim satima. U Bosni temperatura zraka prije podne većinom između 6 i 12°C, s tim što će u sjevernim područjima temperatura zraka početi da opada već prije podne, a u drugom dijelu dana i u ostalim područjima. U Hercegovini bi se zadržalo toplo veći dio dana sa temperaturama od 8 do 16°C, a zahlađenje se očekuje u večernjim satima. (Š. Babić)