Gradonačelnik Kasumović i danas posjetio mještane Ljubetova: Grad i Kanton, sa višim nivoima, trebaju obezbijediti ljudima kuće

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sa saradnicima danas je iznova posjetio selo Ljubetovo u Mjesnoj zajednici Vranduk s ciljem sagledavanja trenutnog stanja i početka aktivnosti na procjeni šteta od zemljotresa koji se desio 30. decembra naveče.

U zemljotresu je nastupila šteta na oko 15-tak kuća a ogleda se u oštećenju krovova,te pucanju zidova i temelja, a mještani se još oporavljaju od doživljenog šoka.

Prema procjenama stručnjaka iz nadležnih gradskih službi i Javnog preduzeća za izgradnju i uređenje grada,koji su danas obavljali mjerenja i pregled objekata,za 3 kuće je konstatovano da nisu za stanovanje.

Gradonačelnik Kasumović je ponudio pomoć u osiguranju privremenog četvoromjesečnog smještaja za one koji ne mogu dalje stanovati u svojim kućama,ali za neke od mještana to nije prihvatljivo.

Oni očekuju konkretnu finansijsku pomoć kako bi gradili nove kuće.

Proteklih dana Gradska uprava je osigurala interventnu pomoć u građi i crijepu kako bi se sanirali oštećeni krovovi kuća u Ljubetovu. (Š.B.)