Zenički rudnik će polovinom decembra realizirati Program socijalnog zbrinjavanja viška 153 radnika

FOTO: Zenicainfo.ba

Rudnik mrkog uglja Zenica polovinom narednog mjeseca počet će s realizacijom Programa socijalnog zbrinjavanja viška radnika, koje je usvojila Uprava i Nadzorni odbor Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine – izjavio je za Fenu direktor RMU Zenica Mensur Hukić.

Zenički rudnik trenutno ima 796 zaposlenih, od kojih su, u prvoj fazi smanjenja broja zaposlenih, višak 153 radnika, koji će biti zbrinuti u skladu s ovim programom.

Program ćemo realizirati polovinom decembra, odnosno kada se steknu zakonski uslovi. Potrebno je da prođe 30 dana od njegovog usvajanja. Osim 153 radnika koji će biti zbrinuti u sklopu ovog programa, imamo još 17 radnika koji stiču uslove za penzionisanje”, navodi Hukić.

Dodao je da je smanjenje broja radnika neminovnost te da “nikada neće biti svi zadovoljni”, ali da ima radnika koji će biti zbrinuti na osnovu sporazumnog raskida ugovora o radu.

Trenutno se proizvodnja odvija samo u jami “Raspotočje”, ali, nakon nedavne obnove proizvodnje poslije skoro mjesec i po dana radničkog neposluha, još uvijek nije dostignut nivo proizvodnje koji je bio zacrtan mjesečnim planovima.

Fena.ba