Nove linije javnog prijevoza

Većina od ukupno 74 mjesne zajednice Grada Zenica su se odazvali pozivu Gradske uprave da daju prijedloge za izmjene u organizovanju javnog prijevoza.

Očekivano sve seoske mjesne zajednice su dale odnosno tražile određene izmjene, koje se uglavnom tiču uvođenja novih linija i pomjeranju termina odlazaka i polazaka. Nakon što na, vjerovatno, narednoj sjednici Gradskog vijeća bude usvojen javni poziv za novog prijevoznika problemima u odvijanju javnog poziva se nazire kraj.

Pripremanje nove mreže linija javnog prijevoza je jako kompleksna materija na kojoj su vrijedno radili u Službi za vodoprivedu, putnu infrastrukturu i mjesne zajednice. Cilj poziva mjesnim zajednicama i namjera općenito Gradske uprave je da uspostavi funkcionalan javni prijevoz, tako što će neke linije doživjeti racionalizaciju, dok će istovremeno biti uvedene nove. U naselju Dobriljeno biće kažu na njihov zahtjev uspostavljena linija gradskog prijevoza, nešto kasnije od drugih jer nemaju postojećih autobuskih stajališta zašto je potrebno ishodovati određene dozvole viših organa. Sa Hamide su također tražili novu liniju gradskog prijevoza.

Iz Perinog hana su tražili liniju koja će iz njihovog naselja ići prema bolnici i Medicinskoj školi, iz Ljubetova su tražili da se postojeća linija za Banloze produži do njihovog naselja, kao i iz zaseoka Kahrimani da autobus produži do samog naselja. Nove linije će dobiti i Varošište i Koprivna“, kazala nam je Zerina Polić Zolota, stručna savjetnica za poslove saobraćaja u resornoj službi Gradske uprave.

Tetovo je imalo problema sa terminima polazaka i odlazaka zbog smjena radnika i đaka, a naselje Bukovica je također tražilo novu liniju. Ovdje će biti mini bus kao i na drugim linijama shodno stanju postojeće saobraćajne infrastrukture, dodaje Polić Zolota. Gradske mjesne zajednice su očekivano imale manje zahtjeva za izmjenama.

Usklađena su vremena polazaka dviju mjesnih zajednica Ričice i Sviće kako se linija ne bi duplirala, a javni prijevoz na ovom području bio efikasniji“.

Naša sagovornica očekuje da na dnevnom redu slijedeće sjednice Gradskog vijeća bude javni poziv za novog prijevoznika. Informaciju o inoviranoj mreži gradskih i prigradskih linija imaće vijećnici pred sobom, i ukoliko javni poziv bude usvojen ide se na objavljivanje, i nakon odabira nove prijevozničke agencije odmah će se početi s primjenom. (A. H.)