Sve je spremno za zimsko održavanje regionalnih puteva u ZDK

Sve je spremno za zimsko održavanje regionalnih puteva na području ZDK, potvrđuje nam Rasim Kovač, v.d. direktora Kantonalne direkcije za ceste ZDK, a sezona zimskog održavanja puteva počinje od 15. novembra i traje do sredine marta.

U sjedištu Vlade ZDK vršilac dužnosti direktora Kantonalne direkcije za ceste u sastavu Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Rasim Kovač potpisao je ugovore o redovnom i zimskom održavanju regionalnih cesta na području Zeničko-dobojskog kantona s predstavnicima preduzeća “Almy-Transport” d.o.o. Zenica i “Porobić” d.o.o. Zavidovići. Ovim su finalizirane pripreme za zimsku sezonu, ali i okončano potpisivanje ugovora sa firmama zaduženim za održavanje regionalnih puteva na području našega kantona.

Ugovor potpisan sa preduzećem “Almy-Transport” d.o.o. Zenica odnosi se na održavanje regionalnih cesta: R445 Lašva-Zenica-Nemila, R473 Nemila-Bistričak-Teslić, R441 Zenica-Vjetrenice-Vitez, R413a Čajdraš-Ovnak-Travnik, te R457a skretanje R445 za Rudnik Zenica – spoj sa kružnim tokom u Radakovu R457, što sveukupno iznosi 79,8 km. Ukupna vrijednost redovnog i zimskog radova održavanja, odnosno ukupna vrijednost ovog ugovora sa uračunatim porezom na dodanu vrijednost iznosi 1.249.918.02 KM. Drugi ugovor sklopljen sa preduzećem “Porobić” d.o.o. Zavidovići vezan je za redovno i zimsko održavanje regionalne ceste R444b Šimin Potok – Ravne – Kamenica, čija vrijednost iznosi 366.029.54 KM.

U kategoriju regionalnih puteva u ZDK ulazi oko 454 kilometara puteva, za čije zimsko održavanje se iz Budžeta ZDK izdvoji 1.516.000 KM, potvrđuje nam Kovač. A putevi za čije održavanje su zaduženi, kategorisani su po prioritetima.

Bitno je spomenuti da na cestama prvog prioriteta mi moramo reagovati i u vrijeme obilnih padavina i osposobiti cestu u roku minimalno od pet sati. Na regionalnim cestama drugog prioriteta, gdje imamo određeni broj i makadamskih cesta na planinskim područjima u roku od osam sati mi moramo imati uspostavu saobraćaja”, pojašnjava Kovač.

Rasim Kovač

Prvi snijeg je zabijelio naše olimpijske planine, a u nižim područjima padavine su najavljene već od 20. novembra i u centralnoj Bosni. Sudeći prema tvrdnjama našeg sagovornika, snijeg ne bi trebao iznenaditi zimske službe održavanja. (M. H.)