Premijera predstave “Ptica od pijeska” u BNP-u u okviru manifestacije Noć teatra

FOTO: Zenicainfo.ba

Međunarodna manifestacija Noć teatra održaće se u subotu 18. novembra. Bosansko narodno pozorište Zenica po četrnaesti put biće koordinator ove smotre za prostor Bosne i Hercegovine i u njemu će biti održana centralna manifestacija.

Nakon pandemije i on-line verzije Noći teatra, ove godine imamo 20 učesnika iz 15 BiH gradova. Važno je napomenuti da učestvuju pozorišta i ustanove kulture iz oba entiteta i distrikta Brčko. Oni će se predstaviti sa 28 programskih aktivnosti. On-line aktivnosti su smanjene, ali su nam važne zbog publike koja nije u mogućnosti da nas posjeti“, kaže Merima Handanović, rukovoditeljica PR službe BNP-a Zenica.

Zeničko pozorište u Noć teatra ulazi premijernom izvedbom predstave „Ptica od pijeska“ u produkciji DOL scene. Autor teksta je Benjamin Bajramović, a rediteljka Ajla Bešić. U predstavi igraju Siniša Vidović, Zlatan Školjić, Adna Kaknjo, Anđela Ilić i Adem Smailhodžić. Predstava je bajkovita parabola o ljubavi i pokušaju njenog pronalaženja u materijalističkom svijetu. Benjamin Bajramović kaže kako nije imao iskustva u pisanju tekstova za djecu.

Bila je to“, kaže on, “posebna odgovornost i pomalo se plašim reakcije mališana koji su uvijek iskreni“.

To je naša osnovna publika koja će izrasti, publika koja će razumijevati predstave za odrasle sa kompleksnom problematikom. Pokušao sam da napravim predstavu za djecu koja se bavi temom koja i mene zanima“, kaže on.

Rediteljka Ajla Bešić kaže kako predstava otvoreno govori o nekim važnim stvarima bez umotavanja u šareni papir jer tako i treba sa djecom.

Nama je to bio izazov i dalo nam je prostora da maštamo i da se igramo. Trudili smo se da predstava bude vizuelno atraktivna za djecu, da drži njihovu pažnju ali i da shvate poentu priče“.

Glumac Siniša Vidović napominje kako glavni junak, dječak Silvan od sedam godina živi u savremenom svijetu u kome se ljubav prema djeci iskazuje u materijalnom davanju.

“Da li je to bitno i šta mi u stvari želimo djeci da prenesemo i usadimo kao nešto bitno i korisno za njih same“.

Nakon premijere predstave „Ptica od pijeska“, Noć teatra nastaviće se koncertom „Mlade nade“ u saradnji Kamernog simfonijskog orkestra i BNP-a te večernjom izvedbom predstave „Tri dana“ ze zeničke penzionere. (D. T.)