“Dom zdravlja” Zenica nabavio vackine protiv gripe

FOTO: akta.ba

U pet sedmica nadzora nad gripom Služba za higijenu i epidemiologiju “Doma zdravlja” Zenica bilježi 675 akutnih respiratornih infekcija i 36 slučajeva stanja koja su slična gripi.

Brojke su otprilike na nivou prošlogodišnjih, ali ovo je tek početak sezone gripe. Vrhunac gripe očekujemo u decembru i januaru“, potvrdila je Aida Hodo Brdarević, načelnica Službe za higijenu i epidemiologiju “Doma zdravlja” Zenica.

Služba za higijenu i epidemiologiju Javne ustanove „Dom zdravlja“ Zenica nabavila je 960 doza vakcine protiv gripe za građane i 265 doza za zdravstvene radnike. Radi se o vakcini Vaxigrip tetra, proizvođača Sanofi Pasteur. Vakcine su raspoređene prema svim ambulantama porodične medicine na području Grada Zenice. Besplatne su za prioritetne skupine građana i to starije od 65 godina, hronične pacijente i trudnice.

Građani koju žele primiti vakcinu protiv gripe, a nalaze se u nekoj od prioritetnih skupina, javljaju se svom ordinirajućem doktoru medicine u ambulantu porodične medicine u kojoj se liječe. Vakcinišu se prioritetne grupe, a sama ambulanta određuje koji su to pacijenti u njihovom timu prioritetni. Broj vakcina se isporučuje u ambulante u zavisnosti od toga koliko ta ambulanta ima timova. Dio vakcina smo već isporučili i u dva doma i to u Dom za stara lica i Penzionerski dom za njihove štićenike“, saznali smo od Aide Hodo Brdarević, načelnice Službe za higijenu i epidemiologiju “Doma zdravlja” Zenica.

Građani koji se vakcinišu i u slučaju ukoliko dobiju gripu mogu je dobiti, ali sa blažim simptomima. Znači, vakcinu protiv gripe primamo kako bi spriječili teške komplikacije koje ta bolest nosi sa sobom. Ukoliko dobijete vakcinu protiv gripe ne znači da nećete dobiti gripu, ali vaša klinička slika će sigurno biti znatno blaža“,  dodala je doktorica.

Pacijenti koji nisu u prioritetnim grupama, a ukoliko se žele vakcinisati vakcinu mogu komercijalno kupiti u nekoj od zeničkih apoteka. (B. D.)