U Zenici promovisan roman „Bogovo roblje“ akademika Enesa Karića

Promocijom romana “Bogovo roblje” akademika Enesa Karića u Gradskoj biblioteci Zenica sinoć je završen Mjesec knjige.

Roman “Bogovo roblje” je djelo koje oslikava jedno društvo sedamdesetih godina. Autor nam kroz ovo ostvarenje prikazuje autobiografski doživljaj kroz duhovni prostor Gazi Husrev-begove medrese, u kojoj je i sam proveo petogodišnje školovanje.

Bila je to stroga škola, vjerska. Kada smo mi imali osjećaj da vjeru niko neće, mi mladi smo tu bili i doživljavali smo da nam se vjera u Boga nameće. Isto tako doživljavali smo i to da tu vjeru izvan zidova medrese neće. Naravno, to su sve naivne misli naše mladalačke u tom vremenu u kojem smo živjeli. Roman je hronika o toj školi i jednoj mladosti koja je prošla u tom vremenu”, kazao je akademik Enes Karić, autor pomenutog romana.

Enes Karić

Djelo “Bogovo roblje” je prema riječima autora jedna hronika o sanjanom životu. Prof.dr. Mevludin Dizdarević, muftija zenički ukazuje na to da je akademik Karić svojevrsni kulturološki fenomen, koji u značajnim dijelu doprinosi oslikavanju jednog vremena ispitujući vlastiti životni put i životno iskustvo.

Rekao bih da ova knjiga predstavlja obavezujuće štivo za svakoga onoga ko želi da razumije kako je bilo živjeti i biti musliman, biti medreslija, student Fakulteta islamskih nauka, biti uopće vjernik u doba socijalističke BiH. Za mnoge je to bilo vrijeme prosperiteta i ugodnog življenja, ali isto tako za mnoge dijelove naše populacije to je bilo tegobno vrijeme, vrijeme isključenosti, izolacije. Ja bih rekao da je ovo vraćanje duga brojnim imamima, muderisima, kadijama koji su u to doba završavali po zatvorima i bili proganjani od onoga režima”, ističe muftija Dizdarević.

Kroz ovaj roman autor nas uči o svim stegama jednog vremena, kada slobode u velikoj mjeri nisu to bile u pravom smislu te riječi.

Pitali smo profesora da nam povuče paralelu između tog i vremena u kojem danas živimo, da li smo uistinu potpuno slobodni u našem demokratskom društvu.

Sada, kada iz perspektiva pluralnog svijeta, Evrope i pluralnog Balkana iz vremena užasne agresija, kada ja pogledam tamo na te moje srednjoškolske godine, meni je to vrijeme lijepo. Naravno, i to je jedna velika zabluda. Mi sada gledamao ovim očima, a onda smo to živjeli našim kožama i onim našim usudima. Sada je sve, kako bi to naš narod rekao, na vršaju, i u toj kakofoniji mi ne znamo šta da čujemo i da li je naš glas taj koji trebamo da čujemo”, ističe Karić, naglasivši da živimo u pluralnosti istina.

Sinošnja promocija Karićevog romana bila je kruna svih kulturnih događaja koji su obogatili Mjesec knjige u Gradskoj biblioteci Zenica. (M. H.)