Eko forum Zenica: Počinje istraživanje genotoksičnosti

Iz ekološkog udruženja Eko forum Zenica najavljuju početak istraživanja genotoksičnosti i tim povodom pozivaju stanovnike Tetova, Podbrežja i Banloza u dobi od 15 do 40 godina, nepušače, bez potvrđenih dijagnoza, da im se jave popunjavanjem upitnika ili kod aktivista ovog udruženja.

Nakon što prikupe podatke o volonterima, odabraće 40 osoba koji imaju najsličnije zdravstvene profile, nakon čega će ih obavijestiti o vremenu i načinu uzimanja uzoraka. Iz Eko foruma napominju da će podaci u rezultatima istraživanja biti anonimni, da će strogo voditi računa o zaštiti ličnih podataka svih učesnika, te da je uzimanje uzoraka neinvazivno (uzimaju se samo uzorci bukalne sluznice iz usne šupljine).

Genotoksičnost je uticaj aerozagađenja na promjene u DNK organizma. To znači da, to je nešto što je već dokazano u Češkoj prije trideset godina i Eko forum pokušava da replicira to istraživanje i u Bosni i Hercegovini, odnosno u Zenici kako bismo imali čvrst dokaz o uticaju aerozagađenja i to specifičnih polutanata, za koje je dokazano da mijenjaju DNK i na taj način naš organizam čine da kažemo pogodnijim za razvoj drugih oboljenja, a to je benzen i to je benzoapirin nešto što ispušta Koksara. Nama taj podatak treba kako bisno izvršili dodatni pritisak da se izvrše investicije u Koksaru kako bi se smanjile emisije tih specifičnih polutanata“, rekao je za Zenicainfo.ba Samir Lemeš, Eko forum Zenica

Ovim istraživanjem predviđeno je prikupljanje uzoraka pljuvačke od zdravih dobrovoljnih donora kako bi se na izolovanim oralnim leukocitima pratio nivo bazalnog oštećenja DNK primjenom metode comet testa. DNK oštećenje predstavlja pouzdan biomarker izloženosti različitim genotoksinima, a metode koje omogućavaju mjerenje oštećenja DNK molekule se široko primijenjuju kako u biomonitoringu ljudskih populacija tako i u kontrolisanim istraživanja genotoksičnog potencijala različitih agenasa. Svi zainteresovani za učešće u ovom istraživanju se mogu prijaviti na zvaničnoj web stranici Eko foruma Zenica: https://www.ekoforumzenica.ba/ (T. B.)

 

Ilustracija