Zenički golubari osvojili dvije nove šampionske titule

Zenički golubari, članovi Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Zenica 1956. osvojili su dvije nove nagrade i to na 69. Međunarodnoj izložbi golubova, živine, kunića, ptica i ostalih sitnih životinja, održanoj u Vršcu u periodu od 27. do 29. oktobra.

Organizatori su bili Udruženje odgajivača golubova, živine, kunića i ptica „Vršački prevrtač“ i Asocijacija udruženja odgajivača sitnih životinja, a šampionske titule u Zenicu su donijeli Jasmin Dedić za goluba turska takla, te Almir Muco za zeničkog prevrtača.

Na ovoj izložbi učestvovale su ekipe iz svih zemalja regiona, gdje je izloženo ukupno 1.615 eksponata, među kojima je bilo i 264 eksponata od 26 učesnika iz svih dijelova BiH, a Zenicu i naše Udruženje, na poziv organizatora, sa 24 goluba predstavili smo kolega Dedić i ja, osvojivši po jednu međunarodnu šampionsku titulu za svoje golubove: tursku taklu i zeničkog prevrtača“, navodi Almir Muco, inače predsjednik Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Zenica 1956.

Zenica ima svoju rasu goluba, zeničkog prevrtača, čiji je standard priznat još 2002. godine te ga i dalje promovišemo na sve moguće načine, a dosad je izlagan i u Francuskoj, Italiji, Belgiji i mnogim drugim državama i uglavnom osvaja titule gdje se pojavi“, ističe s ponosom Almir Muco.

Na ovoj izložbi ja sam predstavio turske takle i jedan od tih eksponata osvojio je šampionsku titulu, što mi mnogo znači i to je priznanje za moj rad i trud, jer se zapravo golubarstvom bavim još od malih nogu, uz mog oca, koji je takođe uzgajao golubove, a u tome imam i nasljednika, jer i moj sin već izlaže golubove na izložbama“, navodi Jasmin Dedić, još jedan nagrađeni predstavnik zeničkog Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja. (V. J.)