Muzej grada Zenice: Izložba stripa Milorada Vicanovića Maze – “Retrospektiva”

Sinoć su ljubitelji stripa imali priliku pogledati izložbu Milorada Vicanovića Maze u galeriji Muzeja grada Zenica.

Milorad Vicanović Maza jedan od najuspješnijih domaćih strip autora na europskoj sceni i organizator “Salona stripa” u Laktašima. Prvi rad objavljen mu je u sarajevskim “Našim danima” 1985. godine. Profesionalno se počinje baviti stripom 2010. godine kada započinje rad na svom prvom strip albumu za francuskog izdavača Soleil. Karta za Francusku mu je bila rad na dva albuma iz serijala Vekovnici u izdanju System Comicsa.

Što se tiče ljubavi prema stripu to je čak iz onog vremenu koga se ja baš nešto najbolje i ne sjećam ali znam da je moj prvi dodir sa stripom bio, tad jako popularni, „Mirko i Slavko“ sa nekih, možda, četiri godine kad sam mogao tad da gledam samo slike nisam znao ni da čitam i to je na neki način me privuklo i da kažem opredjelilo. Ja sam tad već nešto crtao i jednostavno uvijek je bilo to na strip, ne slikarstvo, ne ilustracije, mada sam radio i ilustracije ali jednostavno valjda ta neka želja pričanjem priča u stvari je bilo to šta me je držalo za stripom i kao što je samo crtanje. A što se tiče ideja, ideje dobijate iz svakodnevnog života ili iz nekih stvari koje volite, od filmova, mislim neiscrpan je izvor ideja, čitanja knjiga normalno. Uvijek govorim da svaki strip crtač mora da prije svega pročita jako puno knjiga da bi mogao, da kažem da dobije nekakve ideje da razvija maštu i da je to jedan jako bitan segmet svakoga od nas“, rekao je za Zenicainfo.ba Milorad Micanović Maza.

Milorad Vicanović Maza trenutno radi na serijalima Wunderwaffen, Jour J i USA uber alles. Zahvaljujući izuzetno visokoj produktivnosti, a zadržavajući kvalitetu crteža vrlo brzo se probio kao jedan od vodećih crtača spomenute izdavačke kuće.

Wunderwaffena je do sada u Francuskoj objavljen u 9 albuma, a kod nas prva dva u integralnom izdanju udruge Deveta dimenzija. Radi se o vrlo popularnom serijalu koji za sada, osim kod nas, izlazi i u Francuskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Italiji i Japanu. (T. B.)