U subotu simpozij “Medicinska upotreba kanabinoida”

Medicinski fakultet Univerziteta u Zenici u subotu 21. oktobra organizuje simpozij na temu „Medicinska upotreba kanabinoida“. O ovome će, među ostalim, govoriti ugledni profesori sa Univerziteta u Ljubljani, odnosno Kliničnog centra Ljubljana, dr. David Neubauer i dr. Tamara Lah-Turnšek.

Između ostalog, predviđeno je izlaganje o pitanju „Šta i zašto medicinska sestra treba da zna o medicinskoj upotrebi kanabisa i kanabinoida“.

U BiH još uvijek nema primjene kanabisa u medicinske svrhe zbog aktuelnih zakonskih rješenja. Ima određenih pomaka da se zakonska regulativa izmijeni, a u narednom periodu bit će potrebna i edukacija medicinskog kadra i pacijenata“, izjavio je doc. dr. Mirza Oruč, prodekan za naučno-istraživački rad Medicinskog fakulteta UNZE.

Mirza Oruč

Glavne zasluge za organizaciju simpozija pripadaju Semini Đerahović-Šiniković, medicinskoj sestri iz Kantonalne bolnice Zenica, kojoj ovaj događaj, kako je u objavi na društvenim mrežama kazala, predstavlja životnu želju.

Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe tema je o kojoj se u našoj zemlji priča već duže, a tek nedavno učinjeni su prvi konkretni koraci u smjeru izmjena zakonskog rješenja. Međutim, dok do toga konačno ne dođe, brojni korisnici, kojih je sve više, i dalje će ulje kanabisa nabavljati na crnom tržištu izlažući se krivičnoj odgovornosti.

Osim nemogućnosti korištenja kanabisa u medicinske svrhe, u BiH je prisutan i problem “pravne nesigurnosti” građana/ki u pogledu kaznene politike oko posjedovanja kanabisa za ličnu upotrebu. Dok se u manjem bh. entitetu posjedovanje i korištenje manjih količina kanabisa tretiraju kao prekršaj, u drugom su okarakterisani kao krivično djelo.

Legalizacija bi omogućila ukidanje crnog tržišta i pacijenti bi sami došli u jednu situaciju koja im u startu nudi ogromnu sigurnost, a to je možda i najvažnije u cijeloj ovoj priči. Na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u oktobru prošle godine održan je naučni simpozij na temu “Medicinski kanabis-dokazi i kontroverze”. (Š. B.)