ZDK: Skupština izglasala smjenu premijerke Amre Mehmedić

FOTO: Zenicainfo.ba

Skupština Zeničko-dobojskog kantona je na današnjoj hitnoj sjednici glasovima nove većine, koju predvodi SDA, izglasala odluku o smjeni premijerke Amre Mehmedić.

Kako je obrazloženo ovakva odluka uslijedila je nakon što premijerka Mehmedić nije podnijela ostavku, pošto je Skupština prošle sedmice izglasala nepovjerenje Vladi.

Na prijedlog Kluba DF-a danas je usvojena izmijenjena verzija zaključka od prije 7 dana, prema kojoj će Vlada u tehničkom mandatu moći raditi i donositi odluke do imenovanja nove ali bez prihvatanja novih finansijskih obaveza. Ostaje i dio zaključka koji precizira da do imenovanja nove Vlade nema novog prijema niti zapošljavanja, kao ni provođenja konkursnih procedura, što se odnosi i na kantonalne institucije i ustanove.

Novi predsjednik Kluba Bošnjaka je Alen Kapković, koji će na ovoj dužnosti zamijeniti novoizabranog predsjedavajućeg Skupštine, Ćazima Huskića.

Od strane nove skupštinske većine usvojene su dopune Poslovnika o radu Skupštine, predlagača zastupnice Amele Granić, prema kojem će najmanje dva samostalna zastupnika moći formirati svoj Klub, što znači da će moći participirati u radu Kolegija.

Do kraja zasjedanja predviđeno je konstituisanje novog sastava Kolegija Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

Hitna sjednica protekla je u kritičkim istupima zastupnika iz sada već stare skupštinske većine, koju su proteklih 10 mjeseci predvodili SDP, BHI-KF i NIP, koji su ustvrdili da se novoj većini previše žuri, puno je hitnih sjednica, a tačka dnevnog reda dopune Poslovnika, kako su istakli, zahtijeva razmatranje od strane Kolegija i nadležne Komisije. (Š. B.)