Održana infosesija u sklopu USAID-ovog projekta “Diaspora Invest”

FOTO: Zenicainfo.ba

U sklopu Javnog poziva za dostavljanje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih za podršku kvalifikovanih i registrovanih mikro, malih i srednjih preduzeća u Velikoj sali grada Zenice održana je infosesija. Infosesija je održana u saradnji sa partnerskim jedinicama lokalne samopurave u sklopu USAID-ovog projekta „Diaspora Invest“.

U partnerstvu sa gradom Zenicom prezentovan je program bespovratnih sredstava koji se realizuje u sklopu USAID-ovog projekta “Daispora Invest”. Putem ovog programa će se dodijeljivati do 70.000 KM preduzećima koja nisu starija od tri godine i koja su povezana sa bh. dijasporom.

Evo 22.-og prošlog mjeseca smo raspisali smo zvanično i raspisali ovaj javni poziv i ovim putem poziv sve pravne subjekte na području općine Zenica, odnosno grada Zenice da apliciraju za ova sredstva. Ona se dodijeluju jedan na jedan, do 70.000 KM za nabavku mašina, opreme, alata itd.”, kazao je ovom prilikom glavni partner na projektu “Diaspora Invest” Armin Alijagić.

Mapiranje dijaspore, uvođenje E-servisa koji bi pomogao njima da dobiju svoje lične dokumente samo su neki od projekata koje grad Zenica aktivno sprovodi. A šest godina kontinuirano rade na projektima koji se tiču dijaspore kako bi investirali u grad Zenicu.

Ali evo i putem projekata USAID Diaspora gdje smo putem javnog poziva gdje grad učestvuje sa 50.000 KM, a USAID sa 50.000 KM gdje našim ljudima u dijaspori pružamo priliku da otvore svoje firme, da razmijene svoja iskustva  putem ovog poziva mogu do 70.000 maraka grant sredstava, sufinansiranje, odnosno za nabavku opreme”, istakla je Maša Škrbić, koordinatorica za dijasporu.

Javni poziv ostaje otvoren do utroška sredstava. (A. S.)