HPV vakcinacija: “Za sretniju, sigurniju i zdraviju budućnost Vaše kćerke”

FOTO: Zenicainfo.ba

Prije nego što su stupile u seksualne odnose djevojčice i djevojke bi trebalo da prime HPV vakcinu. To se odavno radi u svijetu i u nekim zemljama je to razlogom da nemaju više oboljenja rak grlića maternice. U našem Kantonu se tek počelo s ovom vrstom imunizacije i za sada je odziv nedovoljan. Prema zvaničnim podacima u Federaciji BiH godišnje oboli oko 150 žena, a umre ih više od 60.

U Insitutu za zdravlje i sigurnost hrane su kažu s radošću dočekali vijest o uvođenju HPV imunizacije. Prvo je u tri kantona federalno Ministarstvo zdravlja izdvojilo sredstva za pilot projekat za vakcinaciju djevojčica osmog razreda osnovne škole.

To su Tuzlanski, Zapadno–hercegovački i Zeničko–dobojski kanton u kojem se odazvalo 160 djevojčica na vakcinaciju protiv HPV virusa. To je moram reći vrlo niska stopa vakcinacije, pa smo morali proširiti dobnu skupinu i na djevojčice devetog razreda i srednjoškolke. Riječ je o vrlo skupoj vakcini o kojoj većina našeg stanovništva malo zna. U zapadnim zemljama vakcina je uveliko u primjeni i zahvaljujući tome u Australiji i Finskoj je oboljenje karcinom grlića maternice potpuno iskorijenjen“, kaže dr. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ.

Zato se ne ide u nabavku većeg kontingenta vakcina dok ne podignemo svijest i ne educiramo prvenstveno roditelje o važnosti HPV imunizacije, dodaje. Sredstva u iznosu od 100.000 KM izdvojilo je početkom ljeta i kantonalno Ministarstvo zdravlja za 200 vakcina, odnosno novih 100 vakcinisanih djevojčica. U ovoj školskoj godini će u školama roditelji dobiti obavijest da daju saglasnost za vakcinu i potom poslije pregleda u porodičnoj ambulanti djevojčice primaju vakcinu u HES-u. Ministrica Radoš Kosić je najavila povećenje sredstava za narednu godinu, a roditelji će, nadaju se nadležni, biti mnogo više zainteresirani.

Evo ja polazim od sebe, svaki roditelj želi svom djetetu najbolje. Imam dvije djevojčice i sada je daleko ispred nas period kada budu trebale stupiti u seksualne odnose. No vjerski, moralno, zdravstveno, po svom primjeru trebamo ih educirati i reći: “?Da, on će tebi biti prvi, ali hoćeš li ti njemu?“, pojašnjava doktorica razloge zašto ne treba izbjegavati HPV vakcinaciju za djevojčice i djevojke koje nisu još seksualno aktivne.

Muškarci prenose HPV, virus kojeg postoji oko 150 tipova, ali mnogo rjeđe oboljevaju. Prema zvaničnim podacima u Federaciji BiH godišnje oboli oko 150 žena, a umre ih više od 60. Insitut za zdravlje i sigurnost hrane provodi intenzivno posljednjih 10 godina program prevencije i podizanja svijesti žena dobne skupine od 25 do 64 godine za ranim otkrivanjem raka grlića maternice tako što imaju pravo na besplatan PAPA nalaz. No i dalje, kaže dr. Kuduzović imamo visoku stopu smrtnosti od ove vrste karcinoma od kojeg u Evropi umre svake godine više od 30.000 žena. (A. Huskić)

FOTO: Zenicainfo.ba